20 sep 2024 17:56

Activatie van de crisisreserve voor het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor de activatie van de crisisreserve voor het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) goed.

In afwachting van een structurele versterking vraagt het CGVS om de federale crisisreserve te mogen aanspreken voor een noodondersteuning van deze administratieve diensten. Het CGVS wenst een beroep te doen op administratieve ondersteuning van in totaal vijftien vrijwilligers, waarvan vijf geschikte profielen ter ondersteuning van de helpdesk Onthaal en tien administratieve profielen voor de ondersteunging van verschillende diensten.

De reserve zal uiterlijk twee weken na deze beslissing van de ministerraad worden aangesproken, en dit voor twee maanden, voor vijftien personeelsleden. Deze periode kan nog twee keer verlengd met een maand. Het KB Crisisreserve kan hier worden toegepast, gezien de precaire situatie van het CGVS, en zo verder hun output verhogen. Door meer beslissingen te nemen kunnen meer mensen de opvang verlaten.