01 okt 2024 22:06

PERSMEDEDELING VAN DE RISK MANAGEMENT GROUP – Verhoogde waakzaamheid na uitbraak Marburgvirus in Rwanda

De Rwandese overheid heeft op 28 september de Belgische overheid officieel op de hoogte gesteld van een uitbraak van het Marburgvirus in hun land. De Risk Assessment Group (RAG) en de Risk Management Group (RMG) volgen de situatie nauwlettend op. Voor de algemene  bevolking in België wordt het risico als zeer laag beschouwd. Belgen in Rwanda worden opgeroepen tot verhoogde waakzaamheid. Aan reizigers naar Rwanda wordt geadviseerd om de adviezen van de FOD Buitenlandse Zaken nauwgezet op te volgen.  

Wat is het Marburgvirus? 

Het Marburgvirus veroorzaakt een ernstige vorm van virale hemorragische koorts . Transmissie vindt plaats door direct contact met bloed, lichaamsvloeistoffen van geïnfecteerde personen, of indirect via besmette oppervlakten. De incubatietijd varieert van 2 tot 21 dagen. 

Symptomen beginnen met hoge koorts, ernstige hoofdpijn en spierpijn, soms gevolgd door waterige diarree, braken, buikpijn en krampen. Veel patiënten ontwikkelen ernstige bloedingen.  

Met een hoog sterftecijfer tot meer dan 80% en het ontbreken van een goedgekeurde behandeling, benadrukt de RMG het belang van preventie en vroege detectie. 

Maatregelen 

Burgers die de voorbije 3 weken in Rwanda zijn geweest en symptomen vertonen of contact hebben gehad met zieke personen, worden verzocht hun arts onmiddellijk telefonisch te contacteren en hun reisgeschiedenis te vermelden.  

De Belgische gezondheidsautoriteiten zullen de gezondheidssector informeren over de uitbraak en ook aan hen verhoogde waakzaamheid vragen. 

Voor meer informatie en updates, kan u ook terecht op de website Wanda van het Instituut voor Tropische geneeskunde