04 okt 2024 10:10

Leraren spelen een sleutelrol in bewustwording rond klimaatverandering

Ter gelegenheid van de Dag van de leraar, die op 5 oktober plaatsvindt, wil de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu de cruciale rol van leraren onderstrepen in het vergroten van het klimaatbewustzijn bij jongeren. Dankzij het My2050-project en de inzet van klimaatcoaches zijn al meer dan 28.000 leerlingen geïnformeerd over de uitdagingen van de klimaattransitie. Dit succes is grotendeels te danken aan leraren die de klimaatcoaches in hun klas verwelkomen. 

Dynamischere website en coaches

De FOD Volksgezondheid heeft onlangs een vernieuwde versie van My2050.be gelanceerd, een online tool waarmee leerlingen hun eigen scenario's kunnen creëren om de klimaatneutraliteit in België tegen 2050 te bereiken. Met deze tool geven klimaatcoaches gratis interactieve sessies op scholen, waarmee ze een constructief debat over klimaatverandering bevorderen. 

Met My2050, kunnen leerlingen: 

  • de mogelijke hervormingen ontdekken in belangrijke sectoren zoals transport, gebouwen, industrie, energie en landbouw; 

  • hun eigen transitiescenario creëren; 

  • de concrete impact van hun keuzes visualiseren; 

  • hun kennis uitbreiden met behulp van educatieve informatie en video’s  

Klimaatcoaches en leraren, een winnend duo

In samenwerking met de vzw GoodPlanet richtte de FOD Volksgezondheid teams van ‘klimaatcoaches’ op. Dankzij de beschikbaarheid van volledig educatief materiaal en een opleiding verzorgd door de FOD Volksgezondheid en andere belangrijke partners zoals het Belgisch Klimaatcentrum, zijn deze jonge professionals goed voorbereid om de uitdagingen van de transitie naar klimaatneutraliteit op een concrete en toegankelijke manier uit te leggen. 

Voorafgaand aan de My2050-sessies zorgen leraren ervoor dat leerlingen de nodige wetenschappelijke basiskennis hebben over klimaatverandering. Deze voorbereiding helpt hen optimaal te profiteren van het My2050-platform, dat abstracte concepten rond klimaattransitie vertaalt naar concrete, tastbare ervaringen. 

Een persdossier met diverse getuigenissen van leraren, coaches en experten is op aanvraag beschikbaar. 

De My2050-tool, gelanceerd in 2016, werd in 2017 aangevuld met het project rond klimaatcoaches. Sindsdien zijn er 1400 sessies gegeven, waarmee 28.000 leerlingen zijn bereikt. Het huidige team bestaat uit 17 coaches, waarvan 7 nieuw dit jaar. Het doel voor dit schooljaar is om 250 extra sessies te geven.

Voor meer informatie over My2050 en de klimaatcoaches: https://klimaat.be/in-belgie/communicatie-en-educatie/educatief-aanbod/klimaatcoach