04 apr 2025 09:00

Een gezonde toekomst vanaf de geboorte bevorderen: 33 Belgische materniteiten hebben nu het BFHI-certificaat

Vier Belgische ziekenhuizen ontvangen deze vrijdag in de lokalen van de FOD Volksgezondheid het prestigieuze BFHI-certificaat. Het gaat om twee nieuwe certificaten en twee hernieuwingen. Dankzij deze onderscheidingen hebben nu 33 kraamklinieken in het land dit internationale keurmerk. Het BFHI-certificaat is het resultaat van een gezamenlijk initiatief van de WHO en UNICEF en heeft als doel het welzijn van moeder en kind te bevorderen en borstvoeding te ondersteunen via een voorbeeldig zorgkader.

Vrijdag ontvangen vier ziekenhuizen het BFHI-certificaat in de gebouwen van de FOD Volksgezondheid. Het gaat om het St-Trudo Ziekenhuis te Sint Truiden en Clinique Notre-Dame de Grâce te Gosselies, en twee andere ziekenhuizen die opnieuw zijn geëvalueerd: Clinique St-Pierre te Ottignies en het Sint-Andriesziekenhuis te Tielt.

Dankzij deze nieuwe certificaten telt België nu 33 BFHI-gecertificeerde kraamafdelingen op een totaal van 102. Dit vertegenwoordigt bijna 25% van de bevallingen in het land.

Het BFHI is een certificeringsprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF dat ervoor moet zorgen dat elke pasgeborene en zijn/haar moeder de best mogelijke gezondheid en welzijn genieten. Het moedigt gezondheidsdiensten aan om ouders kwalitatief goede informatie en ondersteuning te geven, om de vroege totstandkoming van de band tussen moeder en kind te stimuleren (met name door huidcontact) en om borstvoeding te beschermen, bevorderen en ondersteunen. Sinds 2003 implementeert en hanteert het Federaal Borstvoedingscomité (FBVC) dit internationale certificaat in België met de steun van de FOD Volksgezondheid.

Sleutelrol van de FOD Volksgezondheid

De FOD Volksgezondheid speelt een centrale rol in het toezicht en de coördinatie van het BFHI, alsook in de daaraan gekoppelde opleidings- en zorgprojecten die momenteel worden ontwikkeld. In samenwerking met het RIZIV en de gefedereerde entiteiten werkt de FOD aan de integratie van de perinatale zorg in het kader van het interfederaal plan voor geïntegreerde zorg. Dankzij deze maatregelen wordt de kwaliteit van de moeder- en kindzorg aanzienlijk verbeterd.

Borstvoeding: een gezondheidsvoordeel

De gezondheidsvoordelen van borstvoeding zijn wetenschappelijk onderbouwd door een grote hoeveelheid literatuur:

• Bij baby's helpt het de frequentie van verschillende ziektes te verminderen, zoals overgewicht, obesitas en diabetes type 2.

• Het helpt moeders om hun gewicht van vóór de zwangerschap terug te krijgen en vermindert de kans op bepaalde vormen van kanker, zoals borst- en eierstokkanker.

In België daalt het percentage uitsluitend borstvoeding echter snel nadat de moeder de kraamafdeling heeft verlaten, zo blijkt uit cijfers uit 2023:

• Na 6 dagen: 63,8% in Vlaanderen en 82,2% in de Federatie Wallonië-Brussel.

• Na 3 maanden: ongeveer 30% zowel in Vlaanderen als in de Federatie Wallonië-Brussel.

• Op 6 maanden: minder dan 10% zowel in Vlaanderen als in de Federatie Wallonië-Brussel.

De WHO adviseert om de baby tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding en tot 2 jaar en langer borstvoeding te geven, en daarnaast voldoende gevarieerde vaste voeding te geven.

Wereldgezondheidsdag 2025

Op 7 april 2025 viert de WHO haar 77-jarig bestaan ​​met het thema ‘Healthy beginnings, hopeful futures", een oproep tot wereldwijde investeringen in gezondheid vanaf de geboorte. Deze boodschap sluit volledig aan bij de principes van het BFHI-programma, waarin de band tussen moeder en kind en borstvoeding centraal staan ​​in de gezondheid van de pasgeborene.