22 mei 2024 10:47

Officiële Inhuldiging van drie nieuwe mobiele douanescanners in Haven van Antwerpen: Sirius, Canopus en Vega

In aanwezigheid van minister van Financiën Vincent Van Peteghem en de Administrateur-generaal van de Belgische douane, Kristian Vanderwaeren, werden vandaag in de Antwerpse haven drie geavanceerde mobiele douanescanners officieel ingehuldigd.

Deze eerste drie scanners vormen slechts het begin van een grotere uitbreiding van de scancapaciteit op het Belgisch grondgebied. Een vierde en een vijfde mobiele scanner worden nog voor de zomervakantie geleverd en tegen eind 2024 zullen nog eens vier nieuwe mobiele scanners de reeks vervolledigen.

In 2023 scande de douane 36.127 hoogrisicocontainers. De doelstelling voor 2024 wordt dankzij deze nieuwe apparatuur opgetrokken tot 50.000 risicocontainers. Dankzij de verschillende investeringen wil de douane in de toekomst tussen de 350.000 en 400.000 risicocontainers scannen.

België investeert 75,5 miljoen euro en Europa 21,68 miljoen euro in dit ambitieuze project.

Deze nieuwe scanners gebruiken een combinatie van drie geavanceerde technologieën: drive-through, transmissie en backscatter. Dit stelt hen in staat om een breed gamma van verboden goederen te detecteren.

Sirius, Canopus en Vega, genoemd naar de helderste sterren, vertegenwoordigen de nieuwste generatie mobiele scanapparatuur. Deze nieuwe scanners bieden aanzienlijke voordelen ten opzichte van hun voorgangers. Ze zijn niet alleen flexibeler inzetbaar, maar kunnen ook dichter bij het losproces van goederen worden geplaatst, waardoor de doorvoertijd wordt verkort en de inspectieprecisie wordt verbeterd.

De Belgische douane blijft zich inzetten voor innovatie en met deze nieuwe scanners zet ze een belangrijke stap vooruit in haar strijd tegen drugssmokkel en andere illegale activiteiten, waardoor de veiligheid en integriteit van onze grenzen verder worden versterkt.