22 mei 2024 08:03

Ontdek de restauratiewerf van het standbeeld van de olifant in Tervuren tijdens de Open Wervendag op zondag 26/5

Op zondag 26 mei 2024 kan je tijdens de Open Wervendag de restauratiewerf ontdekken van het ‘beeld van een Afrikaanse olifant’, dat zich tegenover het AfricaMuseum in Tervuren bevindt. Op de steigers krijgt de bezoeker uitleg over de werken en voor de kinderen is er een knutselactiviteit. Inschrijven kan nog tot en met vrijdag 24 mei 2024. 

De Regie der Gebouwen laat het  beeld restaureren  met de steun van de spelers van de Nationale Loterij.

Historiek

Het ‘beeld van een Afrikaanse olifant’ is een beeldhouwwerk uit gewapend beton, dat werd vervaardigd door Albéric Collin (1886-1962) voor de wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel. In 1938 werd het op een ijzerzandstenen sokkel geplaatst tegenover het AfricaMuseum, aan de Leuvensesteenweg. 

Doorheen de jaren raakte het beeld beschadigd, vooral door de interne wapening die corrodeert en uitzet. Hierdoor zijn er verschillende barsten ontstaan, die nog zijn verergerd door waterinsijpelingen en vries- en dooicycli. 

Restauratie naar oorspronkelijke uitzicht

Eind maart 2024 startten de restauratiewerken aan het beeld,  uitgevoerd door Lapis Arte. Omdat het beeld beschermd is als monument, gebeuren de werken in nauw overleg met het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed. Ze worden gefinancierd door de Nationale Loterij. 

Tijdens de restauratie worden zoveel mogelijk originele materialen en technieken gebruikt. 

De restauratie houdt onder andere het vrij leggen van het beeld in, het verwijderen van oude restauraties, het herstellen van het beton, het vervangen van de speren en het aanbrengen van een nieuwe afwerkingslaag. Ook de slurf van de olifant wordt hersteld. De sokkel wordt eerst gereinigd en oude restauraties worden verwijderd. Als laatste worden de betonnen elementen rond de sokkel vervangen door Belgische blauwe hardsteen en opgevoegd.

Kom meer te weten over de restauratie tijdens Open Wervendag

Tijdens de Open Wervendag, op zondag 26 mei 2024, geven de restauratoren een rondleiding op de stellingen, waarbij ze uitleg geven over de werken. Voor de kinderen is  een knutselactiviteit voorzien. 

Inschrijven voor de rondleidingen kan nog tot en met vrijdag 24 mei 2024. 

Alle praktische info is terug te vinden op de website van Open Wervendag.

De Regie der Gebouwen restaureert ook nog andere monumenten in het park van Tervuren

De Regie der Gebouwen heeft nog andere restauratieprojecten lopen voor verschillende monumenten  in het park van Tervuren.

Zo ging de Regie der Gebouwen in mei 2023 van start met de restauratie van de brug aan de Keizerinnedreef in het park. Deze werken worden  in de zomer van 2024 voltooid  en worden ook gefinancierd door de Nationale Loterij.

Daarnaast loopt er momenteel een vooronderzoek voor enerzijds de restauratie van het Hobé-gebinte, dat vroeger aan het Afrikapaleis stond opgesteld en werd gedemonteerd, en anderzijds voor de restauratie van de Leuvense Poort en een deel van de omheiningsmuur. 

Technische fiche restauratie standbeeld olifant

Eigenaar: federale overheid
Opdrachtgever: Regie der Gebouwen
Uitvoerder restauratiewerken: Lapis Arte
Start van de restauratiewerken: maart 2024
Duurtijd van de restauratiewerken: ongeveer 4 maanden
Kostprijs van de restauratiewerken: ongeveer 130.000 euro, inclusief btw