28 feb 2024 14:24

”Ook onze veiligheid staat op het spel”

“Wat in Oekraïne op het spel staat, gaat veel verder dan Oekraïne alleen. Dit is een strijd van een democratie die onze democratische waarden en onze Europese idealen deelt tegen een dictatuur die de fundamentele rechten en vrijheden van haar volk schendt. Ook de veiligheid en stabiliteit van Europa zijn bedreigd," verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib als reactie op de beslissing van de Kern om 200 miljoen euro vrij te maken voor de aankoop van munitie.

België sluit zich hiermee aan bij het initiatief van de Tsjechische president Petr Pavel, die gezamenlijke financiering zoekt om op korte termijn 800.000 granaten aan Oekraïne te leveren.

Hadja Lahbib: "De Europese landen moeten de daad bij het woord voegen en hun leveringen van wapens en munitie verhogen om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze moorddadige oorlog zodat diplomatie weer haar plaats kan innemen. Als Oekraïne faalt, faalt Europa. Ik ben blij dat we onze steun aan Oekraïne kunnen versterken dankzij een initiatief dat binnen de EU werd gelanceerd en dat we ook onze industriële productie-inspanningen in België kunnen opvoeren. Om hun vrijheid te verdedigen, moeten we de Oekraïners beter en sneller helpen. We moeten hun positie op het terrein zo snel mogelijk versterken. De Oekraïners hebben snel meer wapens nodig."

“België was een van de eerste landen om Oekraïne te steunen bij het begin van de oorlog. We zullen dit blijven doen. We laten de Oekraïners niet in de steek,” aldus de Minister.