05 dec 2014 10:31

Operatie B-Fast in Guinee om de ebola-epidemie te bestrijden

De ministerraad gaat akkoord met de inzet van B-FAST om de operatie B-Life in West-Afrika te ondersteunen in het kader van de internationale acties die de ebola-epidemie bestrijden.

De B-FAST-operatie zal gedurende zes maanden een B-Life-laboratorium opzetten dat het Ebola Treatment Centre (ETC) in N’zérékoré in Guinee ondersteunt. Het Biological Light Fieldable Laboratory for Emergencies (B-Life) is een gemeenschappelijk project van het Europese Ruimtevaartagentschap, Defensie en de Université catholique de Louvain. Het gaat om een autonoom, mobiel en licht analytisch systeem dat is uitgerust met communicatiecapaciteiten en dat dicht bij de door de epidemie getroffen zone kan worden ontplooid. Het laboratorium biedt diensten aan voor de analyse van bloedstalen die onontbeerlijk zijn voor de bestrijding van ebola, zodat de besmettingen met het virus van andere pathologieën kunnen worden onderscheiden.

België neemt deel aan het laboratorium met twee teams van vier personen voor ten hoogste twee maanden:

  • met vier medewerkers van Defensie voor het laboteam
  • met het B-FAST-team dat dit Belgische team ondersteunt en dat bestaat uit uit drie leden van Defensie en een lid van Binnenlandse Zaken (civiele bescherming)

De ministerraad hecht zijn goedkeuring aan een verbintenis op begrotingspost 'Humanitaire projecten' voor de financiering van een project ter ondersteuning van de B-Life operatie in West-Afrika. Het volledige subsidiedossier zal worden opgesteld conform het koninklijk besluit inzake noodhulp en op grond van de geïdentificeerde behoeften.

B-FAST (Belgian First Aid & Support Team) is de snelle interventiestructuur die spoedhulp bij rampen in het buitenland organiseert.