10 okt 2008 13:19

Operatie EUFOR

België neemt leiding over de combined joint special operations component command over

België neemt leiding over de combined joint special operations component command over

De ministerraad heeft op voorstel van minister van Landsverdediging Pieter De Crem beslist om de inzet van Belgische militairen bij de EUFOR-operaties in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek te wijzigen. 

Op vraag van de militaire commandant van EUFOR zal België tussen 15 oktober 2008 en 15 maart 2009 de leiding over de combined joint special operations component command (CJSOCC)  binnen de staf van EUFOR overnemen.

De CJSOCC maakt deel uit van de commandostructuur van EUFOR die verantwoordelijk is voor alle special operations forces die instaan voor de vergaring van inlichtingen. Dankzij de Belgische deelname kan defensie belangrijke ervaring opdoen op het vlak van leidinggeven aan special forces.

EUFOR startte op 15 maart 2008 voor een jaar en heeft als doel een veilige omgeving te creëren in Oost-Tsjaad en het noordoosten van de Centraal Afrikaanse Republiek, zodat de humanitaire oganisaties en de Police tchadienne en Charge de la Protection humanitaire er hun activiteiten kunnen uitvoeren. België neemt deel met ongeveer 70 militairen binnen de  commando en controle, inlichtingenvergaring en opbouw/onderhoud van kantonnementen.