21 mei 2019 13:48

Operatie POSTBOX II: een geslaagde samenwerking tussen Europese douanediensten en OLAF

Vandaag maakten Kristian Vanderwaeren, Administrateur-generaal van de Douane en Accijnzen en Ernesto Bianchi, Director of Investigations van het Europese Anti-Fraude Agentschap (OLAF) de resultaten bekend van de operatie Postbox II. Deze operatie, onder leiding van de Belgische Douane, die momenteel voorzitter is van Customs @gainst Internet Crime en OLAF, was erop gericht om binnen Europa de handel in namaak, drugs en bedreigde dieren en planten te bestrijden. 22 Europese douanediensten en Europol werkten samen.

Tijdens de operatie werden pakketten van post en koerierdiensten gecontroleerd op verboden producten. Er werden in totaal 2.320 rapporten opgesteld. België was met 505 rapporten, de koploper gevolgd door Italië met 482 en Ierland met 310 vaststellingen. De 505 rapporten in België betroffen 794 vaststellingen waarvan namaak, 365 gevolgd door drugs, 341 en 88 andere op het vlak van bedreigde dieren en planten, invoerrechten, accijnzen, wapens of geneesmiddelen.

Alexander De Croo, minister van Financiën: “De strijd tegen handel in namaak, drugs en bedreigde dieren is een absolute topprioriteit van de Belgische douane. Om die efficiënt te voeren, moet je de handen in elkaar slaan. De resultaten van deze actie tonen meteen de meerwaarde van die Europese samenwerking.”

Omdat de misdaad evolueert met de technologie en het internet steeds meer gebruikt wordt om illegale producten aan de man te brengen, werd ook een internationale internetpatrouille ingericht. Cybercrimespecialisten van de verschillende douanediensten werkten via gespecialiseerde technieken samen in de zoektocht op zowel het Open als het Dark Web naar de daders.

Het was de eerste keer dat een dergelijke internationale samenwerking werd opgezet door Europese douanediensten. Op initiatief van de Belgische Douane was het ook de eerste keer dat bedreigde dieren- en plantensoorten werden opgenomen in een internetpatrouille.

Deze samenwerking leidde tot 50 dossiers, waarbij door geavanceerd speurwerk, 30 verdachten konden worden geïdentificeerd. De andere dossiers werden voor verder gevolg aan de betrokken landen doorgegeven.

Vooral Aziatische e-commerceplatformen blijven verantwoordelijk voor de verkoop van namaak.

De handel in verdovende middelen verloopt vooral via het Dark Web, waar technologie gebruikt wordt om de kopers en verkopers anoniem te houden.