22 apr 2005 17:00

Operationele militaire inzet in 2005

Op voorstel van de heer André Flahaut, Minister van Landsverdediging, keurde de Ministerraad de planning goed van de operationele militaire inzet in 2005.

Op voorstel van de heer André Flahaut, Minister van Landsverdediging, keurde de Ministerraad de planning goed van de operationele militaire inzet in 2005.

De planning van de militaire operaties geeft de grote beleidslijnen van de regering op het vlak van defensie en internationale relaties weer. Ze concretiseert de beslissing van de regering om: - deel te nemen aan de stabiliteit en de vrede in Europa door mogelijkheden in de Balkan te stimuleren, - deel te nemen aan de opbouw van de Europese defensie door aan de operatie onder Europees bevel in Bosnië-Herzegovina (operatie ALTHEA) deel te nemen, - deel te nemen aan de stabilisatie van Afganistan via de NAVO-operatie (ISAF) - haar inspanningen op het vlak van de buitenlandse politiek voor namelijk op het Afrikaanse continent te richten, meer bepaald door de acties in het kader van het militair partnerschap met de landen van Centraal Afrika (DRC en de regio van de Grote Meren) en met de landen van West-Afrika (Benin), - vorm te geven aan de solidariteit in het kader van de NAVO, dankzij de inzet van maritieme middelen (operatie Active Endeavour in de Middellandse Zee) en de bijdrage aan de snelle interventiestrijdkrachten van de NAVO ('NATO Response Forces'). De acties zijn in vier grote operatiezones ingedeeld: Afganistan, de Balkan, Centraal Afrika en de rest van de wereld. Doorheen het jaar zullen gemiddeld ongeveer 750 militairen aan de operaties deelnemen. De kosten van de operaties lopen op tot 65 miljoen euro.