05 jul 2024 12:55

Opgepast met goederen in de bagage

Tijdens een persmoment deze morgen in de Luchthaven van Charleroi bracht de Douane in herinnering wat er wel en niet het land binnen mag bij terugkeer uit vakantie. De Douane wil op die manier vermijden dat een deugddoende vakantie afgesloten wordt met rompslomp en gedoe of nog erger met een boete of inbeslagname.

  1. Vrijstellingsregels voor alcohol, tabak en sigaretten en andere goederen

Bij terugkeer naar België zijn er limieten op de hoeveelheden alcohol, tabak en sigaretten die men zonder aangifte mag meebrengen. Overschrijdt men deze limieten niet, dan moet men geen aangifte doen. Overschrijdt men deze echter wel, dan is men verplicht om deze goederen spontaan bij de Douane aan te geven. Dit doet men door de luchthaven via de rode uitgang te verlaten. Voor de hoeveelheden boven de vrijgestelde limieten moet men namelijk invoerrechten, btw en eventueel accijnzen betalen.

Als men andere goederen of geschenken meebrengt van op reis dan hoeft men deze pas aan te geven als ze een waarde hebben die hoger is dan 430 €.

  1. Reizen met cash geld, goud en waardepapieren

Om de strijd tegen witwassen en corruptie tegen te gaan, moet men aangifte doen bij de Douane wanneer men naar een niet-EU-land reist of uit een niet-EU-land komt met 10.000 € of meer in cash of waardepapieren. Reist men binnen de EU, dan geldt deze aangifteplicht niet, maar is men wel verplicht om bij een eventuele controle van de Douane te melden dat men meer dan 10.000 € cash geld of waardepapieren meeneemt.

  1. Beschermde plant- en diersoorten

Ook opletten wanneer men op reis bepaalde souvenirs wil kopen, zeker wanneer het beschermde plant- en diersoorten betreft. Sommige items zijn geheel verboden, andere mogen alleen met een vergunning of in beperkte hoeveelheden worden ingevoerd.

  1. Reizen met gezelschapsdieren

Voor het reizen met gezelschapsdieren gelden uniforme regels binnen de Europese Unie. Men informeert zich best vooraf van alle regels voor het transport van een huisdier.

  1. Namaakgoederen

Namaakgoederen die men in het buitenland kocht op markten of in souvenirshops zullen door de Douane in beslag worden genomen en er kan een schadevergoeding geëist worden.