23 sep 2015 17:02

Overheidsopdracht voor de uitvoering van de campagne BELARE 2015-2016

De ministerraad gaat op voorstel van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs akkoord met de gunning van de overheidsopdracht betreffende de ondersteuning van de uitvoering van de campagne BELARE 2015-2016 voor het Prinses Elisabeth Station.

In juli 2015 besloot de Belgische regering om de structuur van het Poolsecretariaat te wijzigen, om de continuïteit van de openbare dienstverlening te verzekeren, maar ook om zijn werkinstrument, het Prinses Elisabeth Station, niet in gevaar te brengen. In het licht van deze recente beslissing kwam het Poolsecretariaat, in samenspraak met het ministerie van Defensie, tot de conclusie dat de campagne enkel kan plaatsvinden met de deelname van een externe partner die vertrouwd is met het Prinses Elisabeth Station in Antarctica, die voorkennis heeft inzake het station, zijn systemen, de eraan verbonden logistiek en apparatuur, de voorraden, de noodzakelijke aankopen en mogelijke leveranciers.

De federale regering ging over tot een onderhandelingsprocedure zonder publicatie en vertrouwt een deel van de werkzaamheden toe aan AntarctiQ Bvba, een firma waarvan de oprichters aan de basis liggen van de oprichting van het Prinses Elisabeth Station. Hierdoor kent het bedrijf het complexe systeem van de basis en is het vertrouwd met het mechanisch voertuigenpark van het Station.