19 mrt 2021 14:56

Persbericht van het comité "Hospital & Transport Surge Capacity" en Sciensano

Geen update van COVID-19-cijfers op zondagen

Het comité "Hospital & Transport Surge Capacity", voorgezeten door de FOD Volksgezondheid, heeft beslist dat ziekenhuizen vanaf nu zaterdag 20 maart 2021 de registratie van de ziekenhuiscijfers op zaterdag mogen uitstellen tot zondag. Als gevolg daarvan kunnen de COVID-19-cijfers op zondag niet geüpdatet worden op het Epistat dashboard en in de open datasets en kan er voortaan op zondag geen dagrapport verschijnen. De surveillance gaat uiteraard door tijdens het weekend en de weekendcijfers zijn op maandagochtend consulteerbaar.

Administratieve last van ziekenhuizen verminderen

De dagelijkse registratie van de ziekenhuiscijfers (Surge Capacity survey) is een zware administratieve last voor de ziekenhuizen, een last welke bovenop de zorg voor COVID-patiënten komt. De Algemene en Universitaire ziekenhuizen ontvingen op dinsdag 16 maart 2021 een brief van het comité "Hospital & Transport Surge Capacity" met de boodschap om tegen maandag 22 maart 2021 op te schalen naar fase 1B. Dit betekent onder meer dat 50% van de bedden op intensieve zorg moeten worden voorbehouden aan COVID-patiënten (1.000 bedden van de in totaal 2.000 bedden). Tegelijkertijd informeerde het comité de ziekenhuizen dat ze hun dagcijfers (ziekenhuisopnames, -ontslagen en –overlijdens en het totaal aantal ingenomen bedden) op zaterdag niet langer in real-time moeten registreren. Dat heeft als gevolg dat er op zondagmorgen geen update kan gegeven worden over deze gegevens. Op zondag moeten dan zowel de cijfers van zaterdag, als de cijfers van zondag (in twee aparte registraties) ingegeven worden bij Sciensano, voor het rapport van maandag.

 

Weekendcijfers up-to-date op maandagochtend

Om verwarring over de status van bepaalde cijfers te vermijden, zullen vanaf zondag 21 maart alle COVID-19-cijfers (dus ook het aantal besmettingen en afgenomen tests en de vaccinatiecijfers) op het Epistat dashboard en in de open datasets niet geüpdatet worden op zondag en zal er om 11u ook geen nieuw dagrapport verschijnen. De weekendcijfers zullen op maandagochtend bijgewerkt worden op het dashboard en in de open datasets om 9u, en in het dagrapport van 11u.

Deze beslissing heeft geen effect op de surveillanceactiviteiten in het kader van de huidige epidemie. We blijven de epidemiologische situatie op de voet volgen en blijven ons hiervoor niet baseren op de cijfers van 1 dag, maar op de algemene trends en verschillende indicatoren.

 

Voor meer info:

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu: Wendy Lee (woordvoerster) 0477 98 01 02 – wendy.lee@health.fgov.be

Persdienst Sciensano: 02 642 54 20 – press@sciensano.be