07 nov 2023 12:32

PERSUITNODIGING 13/11/2023 - Lancering van de nationale sensibiliseringscampagne over de Zorgcentra na Seksueel Geweld: "ZSG, bij ons kan je terecht"

Eerste minister Alexander De Croo, Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke kansen en Diversiteit Marie-Colline Leroy en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen nodigen u uit op de voorstelling van de nationale campagne om bekendheid te geven aan de Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG). Deze campagne gaat van start met een persconferentie op 13 november 2023 van 10u30 tot 11u30, in het auditorium Bastenie van het UMC Sint-Pieter, Hoogstraat 322 in 1000 Brussel (metrohalte Hallepoort).

In 2017 openden de eerste drie zorgcentra de deuren. Dit was het resultaat van een nauwe samenwerking tussen zorgpersoneel, politie en justitie voor een vernieuwende, multidisciplinaire aanpak voor slachtoffers na seksueel geweld. Op 9 november 2023 opent het tiende ZSG in België de deuren in Aarlen (regio Luxemburg). De opening van nog drie nieuwe centra zijn voorzien in het federale budget van 2024: in Bergen, Waals-Brabant en regio Halle-Vilvoorde. Sinds 2017 hebben duizenden slachtoffers hun weg al gevonden naar de ZSG, maar toch blijven ze relatief onbekend bij het grote publiek waardoor ook potentieel doelpubliek gemist wordt.

Daarom wordt op 13 november een nationale sensibiliseringscampagne gelanceerd. De voornaamste doelen zijn om de ZSG bij iedereen bekend te maken én om slachtoffers van seksueel geweld aan te moedigen om hulp te zoeken en te vinden bij het dichtstbijzijnde ZSG, zo snel mogelijk. De verschillende acties van de campagne worden u uitgelegd door de Staatssecretaris tijdens de persconferentie.

Hoe de ZSG te werk gaan en een overzicht van ontwikkelingen in de toekomst worden kort voorgesteld. Het personeel zal zelf vertellen over hun ervaring met het ZSG-project en het belang ervan.

Na het algemene deel van de persconferentie is het ook mogelijk om de deelnemers apart te bevragen.

Mogen wij u vragen om uw aanwezigheid voor 9 november te bevestigen aan Inge Jooris Inge.Jooris@leroy.fed.be zodat wij het nodige kunnen organiseren?

Voor de journalisten: het garanderen van een rustige opvang van slachtoffers en een kwalitatieve zorg in alle vertrouwelijkheid is onze grootste prioriteit. Wij verzoeken u de ingang van het ZSG of slachtoffers niet te filmen zonder toestemming, noch rechtstreeks contact op te nemen met een ZSG voor eventuele bezoeken of interviewverzoeken.

Praktisch

10u                     Onthaal en briefing over de individuele interviewsessies

10u30                 Toespraak Alexander De Croo, eerste minister

10u40                 Voorstelling van de campagne - Marie-Colline Leroy, Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke kansen en Diversiteit

10u55                 Overzicht en cijfers van het ZSG-project – Michel Pasteel, directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen

11u00                 Getuigenissen van ZSG-personeel

11u10                 Vragen van het publiek over de ZSG-sensibiliseringscampagne en individuele vragenronde

11u30                 Einde

Adres

Auditorium Bastenie, UZC Sint-Pieter (ziekenhuis), Hoogstraat 322, 1000 Brussel (metrohalte Hallepoort)