19 apr 2013 11:38

Rotavirusvaccinatie is succesverhaal, maar soms steken oude ziekten terug de kop op

Hoewel we de meeste vaccineerbare aandoeningen onder controle hebben sinds veralgemeende vaccinatie, blijft opvolging nodig. Soms steken oude ziekten terug de kop op, zoals blijkt uit de meest recente cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.

Europese vaccinatieweek

De Europese vaccinatieweek loopt dit jaar van maandag 22 tot en met zondag 28 april 2013. Ze vindt elk jaar plaats gedurende de 17de week en heeft als doel om de wereldbevolking te informeren over het belang van vaccinaties.

Waarom vaccineren?

Ziekten zoals polio, difterie en tetanus komen in België niet of nog maar zelden voor. Dat hebben we te danken aan veralgemeende vaccinatie. We vergeten bijna dat deze infecties voordien talrijke slachtoffers maakten en veel leed veroorzaakten bij de patiënten. Zo heeft vaccinatie ervoor gezorgd dat, in nog geen 60 jaar tijd, het voorkomen van polio gedaald is van een ernstige ziekte met gemiddeld 1000 slachtoffers per jaar tot een ziekte die niet meer voorkomt in België.

“Door vaccinatie ontwikkelt het kind antistoffen tegen deze ziektes, zonder dat het zelf de ziekte moet doormaken”, legt Dr Martine Sabbe, epidemioloog bij het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) uit. In België beschermt vaccinatie de kinderen tegenwoordig tegen wel 13 verschillende infecties. “Door al deze aanbevolen vaccinaties willen we de kans op de ziekte sterk verkleinen of de complicaties van de ziekte verminderen”, aldus Dr Martine Sabbe, epidemioloog bij het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP).

Rotavirusvaccinatie is succesverhaal in België

“Onze meest recente cijfers tonen dat rotavirus-infectie op dit moment (naast griep) de meest voorkomende vaccineerbare ziekte in België is en dit in alle regio’s”, aldus Dr Martine Sabbe, epidemioloog bij het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) (zie tabel). “Hoewel de ziekte nog steeds vaak voorkomt in België, kunnen we hier toch spreken van een succesverhaal”, voegt Dr Sabbe toe. “Op basis van de resultaten van onze surveillancesysteem, zien we dat deze ziekte spectaculair gedaald is met ongeveer 80 % sinds 2005”. Eigenlijk maakten zowat alle kinderen een rotavirus infectie door, voordat vaccinatie beschikbaar was.

Soms steken oude ziekten terug de kop op

“Hoewel we de meeste aandoeningen onder controle hebben, blijft opvolging nodig” zegt dr. Didier Hue, epidemioloog bij het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP). “Neem nu bijvoorbeeld de mazelen, die op de tweede plaats staan (zie tabel). Deze ziekte was bijna verdwenen in België, maar zoals in verschillende Europese landen vond in 2011 ook in België een uitbraak van mazelen plaats.” De ziekte nam toe van 40 patiënten in 2010 naar 595 patiënten in 2011, de meerderheid van de gevallen was nooit gevaccineerd. “In 2012 zien we echter alweer terug een dalende trend”, voegt Dr Hue toe.

Meer informatie over de spreiding van deze ziekten in België, is terug te vinden in ons recentste rapport.

Opvolging blijft nodig en een uitdaging

We zien een verbetering van de vaccinatiegraad voor alle vaccins die deel uitmaken van een georganiseerd vaccinatiebeleid uitgevoerd door de Gemeenschappen. Toch is nog een extra inspanning nodig, zeker voor het mazelen en rubella vaccin. Hiervoor bestaat immers een eliminatiedoelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie tegen 2015.

Naast deze specifieke voorbeelden blijft het belangrijk om in het algemeen de effectiviteit van vaccinatie op te volgen en om na te gaan of de immuniteit afneemt met de tijd en of er veranderingen in het virus of de bacterie plaatsvinden.

Wat doet het WIV-ISP zoal?

In de strijd tegen infectieziekten die voorkomen kunnen worden door vaccinatie, volgen wij de evolutie van infectieziekten op en de impact van vaccinatie. Hierover rapporteren wij aan volksgezondheidsautoriteiten van de Gemeenschappen maar ook aan het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO).
We werken ook aan vaccins voor onder meer tuberculose en kinkhoest. Wij staan ook in voor de kwaliteitscontrole van vaccins in het algemeen. Tot slot zijn wij het Nationale Referentie Centrum voor oa. Mazelen, Bof, Rubella, Meningokokken, Kinkhoest (partnerschap met UZ Brussel), Griep, Hepatitis B (partnerschap met UCL), M. tuberculosis, Rabiesvirus.

Contactpersonen:

Dr. Martine Sabbe (NL)
Epidemioloog bij de dienst “Infectieziekten in de algemene populatie”, WIV-ISP
02/642.54.20

Dr. Didier Hue (FR)
Epidemioloog bij de dienst “Infectieziekten in de algemene populatie”, WIV-ISP
02/642.54.20

Referentie:

De tekst werd samengesteld op basis van de meest recente gegevens uit het jaarrapport.
Sabbe M, et al. Infectieziekten bij kinderen die voorkomen kunnen worden door vaccinatie. Trends en Ontwikkelingen in België en de Gemeenschappen, 2011. Brussel: Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP). 2012.
Het volledige rapport kunt u raadplegen op onze website:
https://www.wiv-isp.be/pedisurv/AnnualReports/2011/jaarverslag_2011_nl.pdf