11 okt 2022 09:43

Safeonweb campagne 2022 - OK is niet altijd OK

Het Centrum voor Cybersecurity België en de Cybersecurity Coalition slaan dit jaar de handen opnieuw in elkaar en gaan samen met meer dan 500 partners de strijd aan tegen oplichters met de slogan: OK is niet altijd OK! Tijdens de campagne schreeuwen we het van de daken via radiospotjes, filmpjes op social media, banners en andere campagnematerialen.  We willen hiermee minstens de helft van de Belgische bevolking bereiken en hen helpen om hun smartphone op een eenvoudige manier beter te beveiligen.

Wie toegang heeft tot je smartphone, heeft toegang tot je leven. Daarom is het zo belangrijk om je toestel goed te beveiligen.
Miguel De Bruycker
Miguel De Bruycker
Directeur Centrum voor Cybersecurity België
Meer dan 95% van de Belgische huishoudens heeft een mobiel apparaat, waarvan de beveiliging te vaak wordt verwaarloosd. Daarom zullen we onze boodschap opnieuw uitzenden via radio- en televisiestations over het hele land, zodat we ook met betrekking tot onze mobiele apparaten de juiste reflexen krijgen.
Phédra Clouner
Phédra Clouner
Adjunct Directrice van het CCB

Leer je smartphone goed beveiligen

Iedereen, van zeer jong tot oud, heeft tegenwoordig een smartphone op zak. We gebruiken hem voor steeds meer toepassingen: om met vrienden in contact te blijven, om aankopen te doen, om films te bekijken, om te gamen of om huiswerk te maken.

  • 93% van de Vlamingen (16+) heeft een smartphone op zak en 59% heeft ook een tablet ter beschikking (IMEC, Digimeter 2021, p.24 ev.).
  • 96% van de Waalse gezinnen heet minstens één mobiel toestel ter beschikking. Dat is 4% meer dan in 2019. (Baromètre 2021 de maturité numérique des citoyens wallons, pp.4-6)

Mobile malware rukt op

Criminelen en oplichters zien hierin een grote opportuniteit. Ze ontwikkelen virussen die speciaal ontwikkeld zijn om mobile toestellen te treffen en gaan in volle aanval.

De cyberaanval die ons in 2021 de meeste zorgen baarde en die gewone internetgebruikers trof, was ongetwijfeld de verspreiding van het FLUBOT-virus. Meer dan 11000 smartphones werden in een mum van tijd besmet met dit virus omdat gebruikers achteloos een applicatie downloadden. Zo kon het virus zich ongemerkt verspreiden naar alle contacten van de slachtoffers. Een geïnfecteerd toestel stuurde soms meer dan 10 000 berichten uit. Tussen 6 en 13 september 2021 werden gemiddeld 2 miljoen berichten per dag gedetecteerd en geblokkeerd door de operatoren. (Cijfers BIPT, 2021)

OK is niet altijd OK!

Het is niet zo moeilijk om je smartphone veilig te houden. De belangrijkste manier waarop toestellen besmet raken is door het downloaden van onbetrouwbare apps. Wees daarom voorzichtig als je een e-mail of een sms’je ontvangt waarin gevraagd wordt om een app te downloaden. De kans is groot dat je via een onveilige app winkel een gevaarlijke app of zelfs een virus installeert.

Je kan je smartphone ook veilig houden door:

  • Wees altijd heel voorzichtig als je een e-mail of een sms’je ontvangt waarin gevraagd wordt om een app te downloaden. De kans is groot dat je via een minder veilige app winkel een gevaarlijke app of zelfs een virus installeert.
  • Krijg je een waarschuwing dat je een onbetrouwbare app wil installeren? Stop onmiddellijk met het installeren van de app.
  • Als je een app installeert wordt er vaak toegang gevraagd tot andere gegevens: bv. je foto’s, je contacten of je locatie. Geef enkel toestemming als dat nodig en nuttig is voor het gebruik van de app. 
  • Krijg je de vraag om updates uit te voeren? Doe het zo snel mogelijk.
Ik ben erg trots op de resultaten die we in nauwe samenwerking met het CCB hebben bereikt. Er is nog veel werk aan de winkel, maar door onze krachten te bundelen, ben ik ervan overtuigd dat we kunnen en zullen het publiek en het bedrijfsleven bewuster kunnen en zullen maken van de cyberbeveiligingsrisico's in de wereld waarin wij vandaag de dag leven.
Jan De Blauwe
Jan De Blauwe
Voorzitter van de Cyber Security Coalition