22 nov 2023 11:20

SoliDare: jongerenfestival rond internationale solidariteit

Kom uit je kot en meet the world. Dat is de slogan van het splinternieuwe SoliDare-festival, dat jongeren van 17 tot 26 jaar warm wil maken voor internationale solidariteit. Het tweetalige festival, dat plaatsvindt op 24 en 25 november bij Capital vzw in Brussel, wordt georganiseerd door BeGlobal, het programma voor wereldburgerschapseducatie van Enabel, in samenwerking met NGO-Federatie, ACODEV, 11.11.11, ITECO, CNCD-11.11.11, VLIR-UOS, UCOS, Louvain Coopération, Forum des Jeunes, Uni4Coop en ARES. Het is een initiatief van minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid Caroline Gennez.

SoliDare 24 & 25 november @ Capital vzw

De organisatoren willen zich aan het jonge publiek voorstellen, maar ze willen vooral ook van de jongeren horen wat zij van internationale samenwerking vinden en hoe zij ertegenover staan. Daarna moet het dan mogelijk zijn om met gemotiveerde jongeren aan de slag te gaan en samen vernieuwende projecten op te starten.

“De afgelopen maanden en jaren volgen de internationale crisissen elkaar in sneltempo op,” zegt minister Caroline Gennez. “De coronapandemie, de klimaatcrisis, het migratievraagstuk, de  oorlogen in Oekraïne en Gaza... Ook kinderen en jongeren zijn hier veel mee bezig. Internationale samenwerking en solidariteit zijn een cruciaal deel van het antwoord. En we hebben onze jongeren nodig om dat engagement aan te gaan. We willen de sector van de internationale solidariteit in al zijn diversiteit voorstellen aan de jongeren, maar we willen vooral ook luisteren hoe zij erover denken en welke nieuwe ideeën zij hebben om zich te engageren.”

Daar is inderdaad nood aan, als je alleen al kijkt hoeveel organisaties actief zijn in de internationale samenwerking. Het is niet altijd even duidelijk wie wat doet. Of waarom ze het doen. En hoe jongeren zelf een solidariteitsproject kunnen opzetten. Kunnen ze wel een verschil maken? Of misschien willen ze er op dit festival gewoon eens goed hun gedacht over zeggen? Dat kan allemaal.

Op het programma staan inspirerende sprekers, workshops en debatten rond thema’s als migratie, klimaatverandering, het belang van diaspora-organisaties en dekolonisering. Zo is er een rondetafelgesprek met minister Caroline Gennez, directeur van Capital VZW Hassan Al Hilou, en algemeen directeur van Enabel Jean Van Wetter over een nieuw narratief voor de internationale samenwerking. “SoliDare wil geestverruimend en grensverleggend zijn,” zegt Jean Van Wetter. “Ik ben er zeker van dat wij de jongeren kunnen motiveren om zich in te zetten voor internationale solidariteit, en dat zij ons zullen inspireren met geweldige nieuwe ideeën.”

Tijdens SoliDare kunnen jongeren zowel kennismaken met een hele reeks organisaties en zo tal van mogelijkheden ontdekken om zelf in actie te schieten, als zelf in gesprek gaan met jongeren die hun ervaringen met jongerenengagement en internationale solidariteit zullen delen. Tussen al die informatie door is er ook plaats voor artistieke performances: slam, muziek en dans van en door Brusselse jongeren. De toegang is gratis.

Praktisch

  • Wanneer: 24-25 november 2023, van 09.00 u tot 17.30 u
  • Waar: Capital vzw, Antwerpselaan 40, 1000 Brussel
  • Inschrijven (niet verplicht) via http://bit.ly/3QuP51D 

Contact en info: Iris Uyttersprot, Coördinator van BeGlobal, +32 473 27 32 29, iris.uyttersprot@enabel.be