14 sep 2018 15:57

Steun van Defensie aan het ‘Lake Chad Initiative’

De ministerraad neemt op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput akte van de inzet van Belgische steun aan de vorming van militairen uit Niger, Tsjaad en Kameroen door de Verenigde Staten in het kader van het ‘Lake Chad Initiative’.

Een viertal militairen worden ingezet vanaf begin oktober tot midden december 2018 voor de ondersteuning van de vorming van bootbemanningen van militairen uit Niger, Tsjaad en Kameroen.

In het kader van de G5 Sahel werd een antiterreurtroepenmacht opgericht. Om deze troepenmacht toe te laten ook in het bekken van het Tsjaadmeer te opereren ('The Lake Chad Initiative') zullen de VSA kleine vaartuigen aanleveren aan Niger, Tsjaad en Kameroen en bootbemanningen opleiden. Deze opleiding zal plaats vinden in de Verenigde staten, namelijk in de ‘Naval Small Craft Instruction and Technical Training School’ (NAVSCIATTS). Om de taalbarrière tussen de Amerikaanse instructeurs en de Franstalige Afrikaanse militairen te overbruggen, werd door de Commandant NAVSCIATTS gevraagd aan België, Canada en Frankrijk of zij gekwalificeerd personeel kunnen inzetten bij NAVSCIATTS in Mississippi USA.