02 sep 2022 14:48

Tervuren | Leuvense poort tegen midden september weer toegankelijk

De Regie der Gebouwen heeft een firma aangesteld om de Leuvense poort in het park van Tervuren te voorzien van stelschoren, waardoor deze ten laatste midden september 2022 weer toegankelijk zal zijn voor fietsers en voetgangers. 

In december 2021 werden er stabiliteitsproblemen vastgesteld aan één van de steunbalken van de Leuvense poort. De Regie der Gebouwen, die deze poort beheert, heeft de poort toen onmiddellijk gestut om de veiligheid van de voorbijgangers te garanderen.

De stutten werden echter regelmatig gestolen, waardoor een veilige doorgang niet meer gegarandeerd kon worden en de politie de Leuvense poort begin augustus heeft afgesloten met nadarhekken.

De Regie der Gebouwen zal nu stelschoren laten plaatsen. Deze schoren worden bevestigd tegen de zijwanden van de poort en met schroeven aan de steunbalken vastgemaakt, zodat de vrije doorgang niet meer belemmerd wordt en er ook geen stutten meer weggenomen kunnen worden.
De firma die de stelschoren komt plaatsen, begint op 5 september met de werkzaamheden.

Aansluitend aan deze werken zal de gemeente Tervuren gecontacteerd worden om de Leuvense poort weer toegankelijk te maken voor voetgangers en fietsers en de nadarhekken weg te nemen.

De definitieve renovatie van de Leuvense poort is voorzien in 2024. Ondertussen werd de Leuvense Poort volledig opgemeten en zal er in de loop van dit jaar een vooronderzoek voor de restauratie starten. Op basis van het vooronderzoek zal een volledig restauratiedossier opgemaakt worden in nauw overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed.