11 mrt 2022 16:06

Tijdelijk gebruik van strategische aardolievoorraden en aardolieproducten voor de Oekraïense regering

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Energie Tinne Van der Straeten de beslissing goed om een deel van de Belgische strategische aardolievoorraden ter beschikking van Oekraïne te stellen.

Naar aanleiding van het conflict in Oekraïne en de stijgende prijzen van ruwe aardolie en aardolieproducten, heeft de raad van bestuur van het Internationaal Energieagentschap (IEA) op 1 maart 2022 beslist een collectieve actie te starten met als doel 60 miljoen vaten vrij te geven. De lidstaten kunnen vrijwillig bijdragen aan de actie door het vrijgeven van hun strategische voorraden.

In dit kader zal België een deel van de Belgische strategische olievoorraden en aardolieproducten ter beschikking stellen van Oekraïne:

  • in een eerste fase werden 3,8 k ton aardolieproducten waarvan 0,5 k ton benzine, 3 k ton diesel winterkwaliteit en 0,3 k ton diesel voor machines, vrijgegeven om Oekraïne te steunen
  • in een tweede fase een ter beschikking stelling van 33,25 k ton aardolieproducten voor Oekraïne, met name het equivalent van één dag aan strategische voorraden, waarvan 5 k ton benzine en 28,25 k ton gasolie-diesel

De ministerraad gelast de minister van Energie het ministerieel besluit op te stellen houdende het tijdelijk gebruik van een deel van de voorraden van aardolie en aardolieproducten voor de toepassing van de tweede fase. De ministerraad gelast de minister van Energie de nodige maatregelen te nemen om de hulpgoederen ter beschikking te stellen van de Oekraïense regering.