02 jun 2017 18:25

Uitbreiding van de Belgische bijdrage landtroepen in Irak in het kader van de internationale coalitie tegen Daesh

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput akkoord met de uitbreiding van de Belgische bijdrage landtroepen in Irak, in het kader van de internationale coalitie tegen Daesh.

Op dit ogenblik beschikken de Belgische troepen in Irak (een 40-tal militairen) over gepantserde burgervoertuigen om zich discreet te kunnen verplaatsen. Dankzij de inzet van deze militair gepantserde voertuigen kunnen de militairen zich sneller verplaatsen naar pas heroverde gebieden. De versterking van de Belgische bijdrage aan OIR (Operation Inherent Resolve) in Irak zal bestaan uit een 14-tal bijkomende militairen.

Ter herinnering: tijdens de conferentie van Parijs op 15 september 2014 hebben een dertigtal landen zich geëngageerd om Irak te steunen om zo het hoofd te kunnen bieden aan de potentiële destabilisatie van de regio door de opmars van Islamitische Staat. De ministerraad van 2 december 2016 heeft de inzet van Belgische militairen in Irak verlengd tot eind 2017. Sinds 1 februari 2017 worden Iraakse eenheden in het noorden van Irak getraind, geadviseerd en ondersteund door onze militairen.