23 mrt 2022 15:29

Uitnodiging: Achter de schermen van de Cyber Security Challenge Belgium, Brussel, 25 maart 2022

Op 25 en 26 maart 2022 gaan IT-studenten een zenuwslopende uitdaging aan tijdens de finale van de jaarlijkse Cyber Security Challenge Belgium (CSCBE). Deze vindt plaats in de Koninklijke Militaire Academie in het hartje van Brussel. Maar liefst 737 studenten uit 32 verschillende universiteiten en hogescholen schreven zich in voor de voorrondes en de 40 beste teams zetten de strijd dit weekend verder. Dit initiatief moet een carrière in cybersecurity aantrekkelijk maken. De sector snakt immers naar nieuw talent.

Wij gunnen journalisten een kijkje achter de schermen van deze bijzondere wedstrijd

  • Wie zijn deze studenten: whizzkids, nerds of hackers? Wat zijn hun talenten en geheimen?
  • Wat drijft hen? Welke ambities en dromen hebben ze?
  • Klopt het dat ICT-ers altijd een beetje ‘gamification’ nodig hebben om zich voor 100% te kunnen smijten?
  • Wie verzint de challenges voor deze wedstrijd? En hoe gaat zo’n wedstrijd in z’n werk?
  • Wat valt er te winnen?

Meer dan een wedstrijd

De instroom van cybersecurity-studenten naar het bedrijfsleven is belangrijker dan ooit. Nu het pijnlijk duidelijk wordt dat cyberaanvallen zelfs ingezet worden bij conflicten tussen staten of als vergeldingsmiddel, worden bedrijfsleiders in vele sectoren wakker. Het besef is gegroeid dat elke sector een potentieel slachtoffer is, met als gevolg dat een plan voor cyberbeveiliging bij vele bedrijven in korte tijd een prioriteit geworden is. De vraag naar experts in cybersecurity neemt daarom toe in alle sectoren. Het aantal studierichtingen en het aantal studenten stijgt eveneens, maar niet aan hetzelfde tempo.

Voor buitenstaanders kan het saai lijken, maar schijn bedriegt. De studenten gaan verschillende uitdagingen aan die hun spitsvondigheid op vlak van cryptografie, reverse engineering, web- en mobiele applicatiebeveiliging op de proef stellen. Er zit een fijne portie gamification in deze wedstrijd, met crypto-puzzels en een capture the flag challenge, en dat maakt het voor de studenten ook gewoon leuk om mee te doen.

De deelnemers maken kans op mooie prijzen zoals waardevolle cybersecurity-opleidingen, met als topper, een studiereis naar DEFCON in Las Vegas, het walhalla voor cybersecurity-experts. Uit de winnaars wordt een delegatie samengesteld van jongeren die België vertegenwoordigen tijdens de volgende European Cyber Security Challenge (ECSC), die zal plaatsvinden van 13 tot 16 september 2022 in Wenen.

Wij bedanken het CCB, de sponsors en vrijwilligers om van deze challenge een super uitdagende en fun ervaring te maken voor de studenten, zegt Vincent Defrenne van Nviso. Veel deelnemers zullen hierdoor overwegen om in cybersecurity te werken of deze waardevolle ervaring mee te nemen tijdens hun latere loopbaan vult Sebastien Deleersnyder van Toreon aan.

Als nationale autoriteit op vlak van cyberveiligheid kan het CCB dergelijke initiatieven alleen maar steunen. Het is een unieke kans om de cyberexperts van morgen een duwtje in de rug te geven.  Veel succes aan alle deelnemers! In de nabije toekomst staan jullie vast voor boeiende en waardevolle uitdagingen! Go for it!, Miguel De Bruycker, Directeur Centrum voor Cybersecurity België.

Enkele cijfers CSCBE 2022

  • 737 jongeren gaven present op de kwalificatieronde
  • Finale: 40 teams of 150 deelnemers aan de finale
  • 20 sponsors
  • 20 deelnemende bedrijven actief op zoek naar cyber security-experts

Voor de pers, niet voor publicatie:

Wil je de sfeer van deze bijzondere wedstrijd komen opsnuiven?  Wie snel reageert, gunnen we een blik achter de schermen van het zenuwcentrum van de CSCBE. Aangezien de locatie van het CSCBE 2022 zich op militair terrein bevindt, is registratie voor het evenement vooraf noodzakelijk voor screeningdoeleinden. Zonder inschrijving kunnen we je toegang tot de zaal niet garanderen.

Wil je graag een exclusief interview met één van de deelnemers? Wij kunnen je met hen in contact brengen. Contacteer ons snel, zodat we dit kunnen regelen.

Waar en wanneer:

Vrijdag 25 maart 2022, Koninklijke Militaire School (KMS), Hobbemastraat 8, 1000 Brussel

Contactpersoon voor de pers (NL en FR):
Giovanni Salvo, giovanni.salvo@cybersecuritychallenge.be, +32 474 87 29 06

De CSCBE is een initiatief van NVISO en TOREON, met de steun van 10-tallen bedrijven en academische instellingen. Het Centrum voor Cybersecurity België moedigt dergelijke initiatieven aan en zorgt ervoor dat een Belgische delegatie kan deelnemen aan de ECSC 2022 in Wenen.

Meer info over de Cyber Security Challenge Belgium? https://www.cybersecuritychallenge.be/