12 jul 2024 09:19

VANAF 2026 ZIJN GESTRUCTUREERDE ELEKTRONISCHE FACTUREN TUSSEN ONDERNEMINGEN VERPLICHT

Vanaf 1 januari 2026 moeten alle Belgische btw-plichtige ondernemingen tussen elkaar gestructureerde elektronische facturen gebruiken. Dat zijn facturen die rechtstreeks tussen de software van beide ondernemingen worden uitgewisseld. Een factuur in pdf versturen via e-mail of via een platform zal dan niet langer volstaan.

Elke onderneming met  een actief btw-nummer valt onder deze verplichting. Voor de uitgaande facturen aan  particuliere klanten geldt deze verplichting niet. 

Hoe werkt elektronische facturering?

De verzending van de gestructureerde elektronische facturen zal gebeuren via een decentraal netwerk, genaamd Peppol. De facturatie- of boekhoudsoftware zal voor de verzending en ontvangst van de  facturen een beveiligde connectie maken met dit Peppol-netwerk waarmee ook de  klant of leverancier geconnecteerd is. Dankzij dit netwerk worden de gegevens beveiligd en gestructureerd uitgewisseld tussen de verschillende toepassingen.

De digitale verzending en ontvangst van facturen zal  veel mogelijkheden bieden  op het vlak van  automatische verwerking maar ook op het vlak van  automatische opvolging van betalingen, updates over de status van een e-factuur, enz.
 

Welke software heeft men nodig?

De nodige software  moet  werken via het Peppol-netwerk. De voorbije jaren zijn er tal van oplossingen op de markt gekomen die zich in het bijzonder richten op bedrijven met kleine factuurvolumes.

In samenwerking met AGORIA (technologiebedrijven) wordt gewerkt aan een lijst met de conforme softwareoplossingen die al beschikbaar zijn. De lijst zal o.a. terug te vinden zijn op de site van de FOD Financiën en regelmatig bijgewerkt worden.

 

Ondersteuningsmaatregelen

Als tegemoetkoming voor de kosten die een onderneming mogelijk zal moeten maken voor de technische aanpassingen, zijn er twee ondersteunende fiscale maatregelen voorzien:

  • vanaf 1 januari 2025 verhoogt de investeringsaftrek voor digitale investeringen tot 20 %.
  • in de belastbare tijdperken 2024 tot en met 2027 mogen kleine kmo's en zelfstandigen die abonnementsformules gebruiken een verhoogde kostenaftrek van 120 % toepassen voor factureringspakketten.
     

Zie ook  de FAQ over e-facturering.