05 jun 2008 12:35

Yves Leterme zet zich in voor kandidatuur Wereldkampioenschap voetbal 2018

Premier Leterme heeft vandaag verschillende ontmoetingen gehad in het kader van de gezamenlijke kandidatuur van België en Nederland voor het Wereldkampioenschap Voetbal in 2018.

Premier Leterme heeft vandaag verschillende ontmoetingen gehad in het kader van de gezamenlijke kandidatuur van België en Nederland voor het Wereldkampioenschap Voetbal in 2018.

  Eerder had de Premier al gesprekken met projectleider Alain Courtois. Daaruit bleek dat de Belgisch-Nederlandse kandidatuur een reële kans maakt. Na Afrika en Latijns-Amerika is het niet onwaarschijnlijk dat het toernooi in 2018 in Europa zal plaatsvinden, wat het aantal kandidaten aanzienlijk zou beperken. Voor het WK 2018 zijn er in België en Nederland in totaal tien stadions nodig met een minimumcapaciteit van 40.000 zitplaatsen. België streeft naar  vier stadions van 40.000 zitplaatsen en één stadion van 60.000 zitplaatsen. Verschillende clubs uit de eerste klasse van onze nationale competitie zijn bezig initiatieven te ontwikkelen om in hun eigen stadions voldoende capaciteit uit te bouwen. Het grootste stadion zou in Brussel komen. Tijdens een overleg deze morgen met Charles Picqué, Freddy Thielemans, Jannie Haek en Alain Courtois, werden drie opties besproken voor het stadion in Brussel: de renovatie en uitbreiding van het Koning Boudewijnstadion, de bouw van een nieuw stadion op de Heizel of een nieuw stadion op de NMBS-terreinen van Schaarbeek Vorming. De mogelijkheden en de voor- en nadelen van elke optie zullen verder onderzocht worden. Tegen eind augustus willen de verschillende betrokken partijen een beslissing nemen over de locatie en over de wijze waarop het dossier verder zal aangepakt worden. Deze namiddag ontmoette de Eerste Minister ook een delegatie van FIFA en UEFA met onder anderen Sepp Blatter en Michel Platini. Tijdens dat gesprek bracht de Premier ook de kandidatuur van België en Nederland ter sprake. Uit het contact is gebleken dat voorlopig nog geen andere landen hun kandidatuur hebben aangekondigd. Op korte termijn lanceert Alain Courtois een mediacampagne in eigen land om de Belgische bevolking warm te maken voor de kandidatuur. De campagne mikt vooral op de jeugd. Het zijn immers de jeugdspelers van vandaag die ons land zullen moeten verdedigen in 2018. De gezamenlijke kandidatuur van België en Nederland moet ingediend worden tegen 31 december 2010. De Premier wil de kandidatuur zo veel als mogelijk ondersteunen.