07 feb 2014 19:14

Afronding van betaling in eurocent

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed dat het Wetboek economisch recht wijzigt op het vlak van de afronding van betalingen in eurocent in winkelruimten.

Betalingen in baar geld, via elektronische betaling en maaltijdcheques mogen afgerond worden naar het dichtstbijzijnde veelvoud van 5 cent. Muntstukken van 1 of 2 cent worden nog weinig gebruikt, nadat de handelaar het als wisselgeld heeft teruggegeven, en gaan vaak verloren. De meerderheid van de Belgen is trouwens te vinden voor de afschaffing van de 1 en 2 centstukken. De handelaar kan dus het te betalen bedrag voortaan afronden naar het dichtstbijzijnde veelvoud van vijf cent, indien het totale bedrag meer is dan 5 cent:

  • indien het totale bedrag eindigt op 1, 2, 6 en 7 cent mag het afgerond worden naar een lager veelvoud van 5 cent
  • indien het totale bedrag eindigt op 3, 4, 8 of 9 cent mag het afgerond worden naar het hogere veelvoud van 5 cent

De afronding naar boven of onder moet op het betalingsbewijs worden vermeld en de handelaar brengt de consument ervan op de hoogte en maakt het met een duidelijke boodschap voor de gebruiker kenbaar dat hij afrondt.
Het voorontwerp wordt voor advies aan de Raad van State voorgelegd. Er wordt ook nog advies gevraagd aan de Raad voor het Verbruik bij het Prijzenobservatorium.