30 apr 2021 15:45

Alexander De Croo neemt rol op als ‘Global Leader’ in Generation Unlimited (UNICEF)

Eerste Minister Alexander De Croo treedt vandaag toe tot de Leaders Group van Generation Unlimited (GenU). Dat maakt de organisatie die zich wereldzijd inzet voor meer kansen voor jongeren, vandaag bekend. Naast Eerste Minister De Croo maken onder meer ook VN secretaris-generaal António Guterres, de Rwandese president Paul Kagame, de Keniaanse president Uhuru Muigai Kenyatta en de president van Trinidad en Tobago Paula Mae Weekes deel uit van de Leaders Group.

Het wereldwijde partnerschap GenU wil dat alle jongeren ter wereld tussen de 10 en 24 jaar tegen 2030 toegang hebben tot kwaliteitsvol onderwijs, training en een job. GenU werd in 2018 opgericht door UNICEF en van bij de start nam Alexander De Croo als GenU Champion een actieve rol op in de organisatie. Hij plaats onder meer het dichten van de digitale kloof, het belang van online- en afstandsonderwijs en skilling op de agenda.

Digitale vaardigheden

In zijn nieuwe rol wil de Eerste Minister meer steun verzamelen om de (digitale) vaardigheden van jongeren te versterken zodat ze toegang hebben tot jobs en beter gedijen in de digitale en groene economie.

Eerste Minister De Croo zal samenwerken met regeringen, de bedrijfswereld en jongeren om politiek engagement en investeringen te mobiliseren die jongeren helpen hun vaardigheden verder te ontwikkelen en zich zo voor te bereiden op een betere toekomst.

Creativiteit en energie

Alexander De Croo, Eerste Minister: "Ik kijk ernaar uit om mijn steentje bij te dragen aan de Generation Unlimited Leaders Group. Voor een hele generatie jongeren is de coronacrisis een beslissend moment met een zware impact op hun toekomst. De komende jaren zullen we wereldwijd meer moeten investeren in kwaliteitsonderwijs en in de ontwikkeling van vaardigheden.”

“We zullen ook de ondernemingszin van jongeren moeten stimuleren, zodat ze stand kunnen houden in een digitale, groenere en meer diverse economie. Onze hoop om sterker uit deze crisis te komen rust zeker ook op de creativiteit en energie van jongeren. Ik kijk ernaar uit om wereldwijd voor hen op te komen en met hen samen te werken om deze belangrijke agenda wereldwijd een nieuwe impuls te geven."

Digitaal onderwijs

Henrietta Fore, Executive Director van UNICEF: “Alle hens aan dek is nodig om de economieën weer op te bouwen en jongeren voor te bereiden op een op technologie-gerichte toekomst. Wij kijken uit naar de samenwerking met Eerste Minister De Croo als lid van de Generation Unlimited Leaders Group om sterkere publiek-private partnerschappen te smeden die jongeren snel en massaal in contact zullen brengen met het digitale onderwijs en de digitale vaardigheden die ze nodig hebben.”

Kevin Frey, CEO van Generation Unlimited, zegt: "Ik ben verheugd dat Eerste Minister De Croo zich vandaag heeft aangesloten bij Generation Unlimited. Hij zal samenwerken met CEO’s van multinationals en regeringen om de agenda van digitale vaardigheden te promoten, de coalitie van steun sector- en grensoverschrijdend uit te breiden tot de wereldwijde digitale vaardigheden, en mogelijkheden te creëren voor adolescenten en jongeren om deel te nemen aan de besluitvorming."

"COVID-19 heeft een kans gecreëerd die zich maar eenmaal in een generatie voordoet om ervoor te zorgen dat alle jongeren toegang krijgen tot de mogelijkheden, zodat ze de nodige vaardigheden kunnen ontwikkelen om hun potentieel te verwezenlijken. GenU streeft ernaar om tegen 2030 200 miljoen jongeren in 190 landen te bereiken met initiatieven op het gebied van ondernemerschap en het ontwikkelen van vaardigheden. Het leiderschap, de ervaring en de politieke invloed van premier De Croo zullen van cruciaal belang zijn om deze ambitie waar te maken.”