15 mrt 2015 11:39

Alexander De Croo trekt middelen uit voor verkiezingsobservaties in Burundi

Vicepremier en minister van ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo maakt 293.000 euro vrij voor verkiezingsobservaties in Burundi. Via 11.11.11 en de Franstalige NGO CJP (Commission Justice et Paix) werden twee Burundese NGO’s geïdentificeerd die de gemeentelijke, parlements- en presidentsverkiezingen van dit jaar zullen observeren. De twee Belgische NGO’s zullen de Burundese NGO’s begeleiden via financiering, omkadering en vorming.

De twee Burundese NGO’s zijn:

  • Coalition de la Société civile pour le Monitoring des Elections (COSOME)
  • Coalition Episcopale Justice et Paix-Burundi (CEJP Burundi)

Dit zijn de belangrijkste niet-gouvernementele organisaties inzake verkiezingswaarneming in Burundi die ook observaties organiseerden bij de verkiezingen van 2005 en 2010. Ondanks hun ervaring ontbreekt het hen echter aan middelen. Deze subsidie moet het hen mogelijk maken om ook dit jaar hun observatierol bij de gemeentelijke, parlements- en presidentsverkiezingen verkiezingen te vervullen. Ze zullen daarvoor 8.000 observatoren over het hele Burundese grondgebied inzetten om de verkiezingen te monitoren.

De Burundese NGO’s zullen de waarnemingen verzorgen, de Belgische NGO’s staan in voor de begeleiding en de Belgische ontwikkelingssamenwerking voorziet indirect de financiering. Op die manier willen de betrokken Burundese en Belgische NGO’s bijdragen aan een vrij, transparant, geloofwaardig, vreedzaam en inclusief verkiezingsproces.