23 mei 2008 12:04

B-fast biedt hulp aan china

Operatie B-FAST in China, België bouwt opvangkamp voor 2.000 personen

Operatie B-FAST in China, België bouwt opvangkamp voor 2.000 personen

Op vraag van de Chinese overheid heeft België beslist materiaal, noodzakelijk voor de oprichting van een opvangkamp voor 2.000 personen, naar de provincie Sichuan te sturen. Deze operatie wordt gefinancierd in het kader van het budget van 650.000 euro, vrijgemaakt door minister De Gucht.

De B-FAST module bevat een beschuttingscomponent (400 tenten, plastieken dekzeilen, 4.000 dekens, keukenbenodigdheden, lampen, …), een sanitaire component (40 toiletten, wasplaatsen) en een gezondheidscomponent (een medische post waar 10.000 mensen gedurende 3 maanden verzorgd kunnen worden).

Dit materiaal werd op dinsdagavond 20 mei in de luchthaven van Bierset ingeladen in een cargo-vliegtuig van de firma TNT en vetrok op woensdagochtend 21 mei naar Chengdu. Er werden ook Luxemburgse dekens en Duitse tenten toegevoegd.

Een ploeg van 12 B-FAST experten, ter beschikking gesteld door de FOD Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid alsook door het Ministerie van Defensie, vergezellen het materiaal om de installatie ervan te organiseren, de verantwoordelijken aangesteld door de Chinese overheid op te leiden en om de overdracht van het materiaal te verzekeren.

Het materiaal wordt opgesteld op het platteland nabij Chengdu, één van de meest getroffen zones door de aardbeving.