24 dec 2021 09:15

B-FAST-missie in Sierra Leone voor de zending van mondmaskers en handschoenen

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès akkoord met de B-FAST-missie in Sierra Leone om 4.000 dosissen Ceftriaxone, 30.000 nitrilhandschoenen en 20.000 mondmaskers aan het ministerie van Volksgezondheid van de Republiek Sierra Leone te schenken.

Op 5 november 2021 vond in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, een ernstig ongeluk plaats waarbij een tankwagen geladen met benzine is geëxplodeerd. Bij deze explosie kwamen 144 mensen om het leven en raakten enkele honderden mensen gewond, vaak met ernstige brandwonden. Sierra Leone diende een hulpaanvraag in bij het EU-Mechanisme voor Civiele Bescherming (UCPM) voor bijstand bij de behandeling van de slachtoffers. Deze hulpvraag omvatte, onder andere, een vraag naar medicijnen en bijkomend persoonlijk beschermingsmateriaal. Op 10 november 2021 keurde de Coördinatieraad van B-FAST een voorstel van het Planningscomité goed waarbij 4.000 dosissen van het ontstekingsremmend middel Ceftriaxone, 30.000 nitrilhandschoenen en 20.000 chirurgische mondmaskers zouden worden geleverd aan Sierra Leone. De goederen kwamen aan via een bestaande lijnvlucht op 17 november en werden officieel overhandigd in Freetown op 18 november 2021, in aanwezigheid van de Sierra Leoonse viceminister van Volksgezondheid en de Belgische ereconsul ter plaatse.

B-FAST (Belgian First Aid and Support Team) is de snelle interventiestructuur belast met de organisatie van dringende noodhulp bij rampen in het buitenland.