25 aug 2022 10:01

België levert 8 miljoen euro niet-letale steun aan de Oekraïense strijdkrachten

België zal, via de NAVO, voor 8 miljoen euro steun leveren aan de Oekraïense strijdkrachten. Dat heeft de federale ministerraad beslist, op vraag van minister van Buitenlandse Zaken Lahbib. Het gaat om een vrijwillige bijdrage van ons land aan het zogenaamde Comprehensive Assistance Package (CAP) Trust Fund van de NAVO, dat niet-letale steun biedt aan Oekraïne.  Concreet voorziet ons land bij te dragen aan EHBO-materiaal (onder meer first aid kits) voor de Oekraïense strijdkrachten, de levering van winterkledij, of – als daar de noden intussen vervuld zijn –, ander materiaal zoals nachtkijkers of farmaceutica. Belgische  bedrijven zullen kunnen deelnemen aan de publieke aanbestedingen.

De Belgische bijdrage is het gevolg van de beslissing van de staatshoofden en regeringsleiders van de bondgenoten op de Navo-Top van Madrid, eind juni. Toen werd, na een pleidooi van onder meer ons land, bepaald dat de niet-letale steun aan de Oekraïense strijdkrachten via het CAP Trust Fund gevoelig uitgebreid zou worden, om Oekraïne toe te laten weerwerk te bieden aan de Russische agressie en de heropbouw na de oorlog voor te bereiden. Het CAP Trust Fund werd oorspronkelijk opgericht in 2016, in de nasleep van de Russische annexatie van de Krim. Het bundelde en versterkte de verschillende NAVO-initiatieven ter ondersteuning van partnerland en aspirant-lid Oekraïne. Na de Russische inval begin dit jaar werd het CAP herzien en aangepast aan de nieuwe omstandigheden.

Alexander De Croo, Eerste Minister: "De Oekraïners vechten al zes maanden een moedige strijd voor hun vrijheid en hun land. Ik bevestigde deze week aan president Zelensky dat Oekraïne op de steun van België kan blijven rekenen. We voegen nu de daad bij het woord. België komt opnieuw tegemoet aan de concrete behoeften en levert de komende weken levensnoodzakelijk materiaal aan Oekraïne.”

Hadja Lahbib, minister van Buitenlandse Zaken: “De winter kondigt zich aan als een potentieel cruciale fase in het conflict. Het is dus van groot belang dat de Oekraïense strijdkrachten de nodige uitrusting krijgen om het hoofd te kunnen blijven bieden aan de Russische agressie. Ik ben er trots op dat ons land één van de eerste was om materieel ter beschikking te stellen. Nu, zes maanden na het begin van deze ongeprovoceerde, ongerechtvaardigde en illegale oorlog, blijven we dat doen. Ons land blijft boven alles solidair met het Oekraïense volk en zal z’n soevereiniteit op alle mogelijke manieren blijven steunen.”