17 jul 2021 11:04

België repatrieert tien Belgische kinderen en zes Belgische vrouwen uit Syrië

De terugkeer werd georganiseerd in het kader van de besluiten van de Nationale Veiligheidsraad van 3 maart, met als doel het welzijn van de gerepatrieerde kinderen te garanderen. 

Vrijdagavond is op Belgisch grondgebied een vliegtuig geland met aan boord 6 Belgische vrouwen en 10 Belgische kinderen jonger dan 12 jaar uit Syrië. De 6 vrouwen werden overgebracht naar de gevangenis. De kinderen werden overgedragen aan het Jeugdparket, dat de nodige maatregelen nam overeenkomstig de wet betreffende de jeugdbescherming. 

Alexander De Croo, Eerste Minister: 

"De repatriëring werd georganiseerd overeenkomstig de besluiten van de Nationale Veiligheidsraad van 3 maart. Prioriteit is daarbij steeds geweest om de kinderen in veiligheid te brengen.  Alle operaties werden uitgevoerd volgens het vooraf opgestelde plan." 

"Namens de regering wil ik alle diensten bedanken die aan de missie hebben deelgenomen en deze tot een goed einde hebben gebracht." 

"België dankt ook de Iraakse autoriteiten, de regionale regering van Koerdistan en de lokale de facto autoriteiten van Noordoost-Syrië voor het faciliteren van de terugkeer van de kinderen."