29 sep 2021 13:52

België stuurt 10 toptalenten naar de European Cyber Security Challenge in Praag

Vandaag nemen de Belgian Red Daemons het op tegen teams uit 21 andere Europese landen. Ze vertegenwoordigen ons land op de jaarlijkse European Cyber Security Challenge (ECSC 2021). Drie dagen lang zullen ze puzzelen en hun hersenen breken over uiteenlopende beveiligingsproblemen die hun kennis op de proef stellen over onder andere cryptografie, reverse engineering, netwerkbeveiliging en analyse van forensisch onderzoek.

Wie zijn deze toptalenten en hoe worden ze klaargestoomd?

De deelname van de Red Daemons wordt mogelijk gemaakt door een gezamenlijke inspanning van NVISO, TOREON en het CCB. Zowel de praktische organisatie, de sponsoring en de voorbereidende workshops worden door deze partners voorzien.

Logo Belgian Red Daemons

Volg de Belgian Red Daemons

Nieuwsgierig hoe ze zich voorbereiden en de challenge beleven? Volg de Belgian Red Daemons op social media:

De Belgian Red Daemons: wie zijn ze? Wat drijft hen?

Video URL
België stuurt opnieuw een team van getalenteerde cybersecurity-studenten om het op te nemen tegen 21 andere teams in de European Cyber Security Challenge. Wij zijn er zeker van dat zij België waardig zullen vertegenwoordigen en eens te meer zullen bewijzen dat ons land fier kan zijn op haar veelbelovend jong talent. Als nationale autoriteit op vlak van cyberveiligheid kan het CCB dergelijke initiatieven alleen maar steunen. Het is een unieke kans om de cyberexperts van morgen in de kijker te zetten en om op Europees niveau de kwaliteit van onze programma's aan te tonen. Go Belgian Red Daemons!
Phédra Clouner
adjunct-directrice Centrum voor Cybersecurity België
Ik ben zeer blij dat we dit jaar kunnen deelnemen met een bijzonder sterk team. Ik geloof dat we er in geslaagd zijn om dankzij de flexibiliteit van onze jonge talenten en de inzet van de juiste vakspecialisten dit team nog een extra boost te geven. Deze initiatieven zijn zeer belangrijk om de IT securitysector in de spotlights te zetten. Door ons vakgebied aantrekkelijk en bekend te maken, moedigen we studenten aan studies aan te vatten in cyberveiligheid. En dat is nodig: de juiste profielen in ons land beschermen wereldwijd de technologieën van morgen. Wij kijken alvast uit naar ECSC2021 ft. The Belgian Red Daemons!
Nik Du Bois
Expert Centrum voor Cybersecurity België & Red Daemons coach
We zijn blij dat we in de afgelopen 2 jaar de Cyber Security Challenge Belgium (CSCBE) onder moeilijke omstandigheden toch hebben kunnen organiseren als een online event. Veel studenten hebben zich kunnen bewijzen in de moeilijke uitdagingen, zowel op technisch vlak als in het samenwerken als een team. Wij wensen het Belgian Red Daemons team veel succes en zijn alvast bezig met de voorbereidingen voor de volgende editie gepland voor maart 2022.
Sebastien Deleersnyder (Toreon) & Vincent Defrenne (NVISO)

Facts and figures ECSC 2021

  • De 10 deelnemers (en 2 reservespelers) zijn de winnaars van CSCBE 2020 en best scorende deelnemers van 2021
  • Teamleader en technische coach: Nik Du Bois (CCB)
  • Coach: Jeroen Beckers (NVISO)
  • Team advisors: Annika Ten Velden (NVISO) en Caroline Breure (CCB)

Achtergrond

Perscontact Centrum voor Cybersecurity België

Voor meer informatie of interviews met de Belgian Red Daemons contacteer:

Caroline Breure

+32 470 84 9451

caroline.breure@ccb.belgium.be

Over de ECSC:

De European Cyber Security Challenge biedt de mogelijkheid om Europa's beste cybersecuritytalent te ontmoeten. Het stelt je in staat om samen te werken en te netwerken met experts, om te groeien en te leren door complexe uitdagingen op te lossen en om je carrière- en baankansen te stimuleren door toonaangevende organisaties te ontmoeten. ECSC bewijst dat je deel uitmaakt van de besten en dat je vaardigheden ongeëvenaard zijn. Meer informatie: https://www.europeancybersecuritychallenge.eu    

Het event wordt jaarlijks aangedreven door ENISA (EU Agency for Cybersecurity): https://www.enisa.europa.eu/topics/cybersecurity-education/eu-cyber-challenge   

Over de Cybersecurity Security Challenge Belgium:

Sinds 2015 is er jaarlijks een Cyber Security Challenge Belgium (CSCBE) om de passie voor security aan te wakkeren bij afstuderende studenten. Na zeven succesvolle edities, elk jaar groter dan het vorige jaar, is de CSCBE een niet te missen evenement geworden zowel voor studenten als de security community. Volgens de principes van een Capture The Flag (CTF) is deze cybersecuritywedstrijd een spel gebaseerd op uitdagingen die worden gespeeld door maximaal 4 studenten. Binnen een gelimiteerde tijd moeten de teams uitdagingen overwinnen gerelateerd aan een breed spectrum cybersecurityproblemen, zoals cryptografie, reverse engineering, netwerkbeveiliging, veiligheid van web of mobiele applicaties, en draadloze en forensische analyse. De moeilijkheid van de uitdagingen varieert tussen simpel en uiterst complex. De Cyber Security Challenge Belgium wordt jaarlijks georganiseerd door NVISO en Toreon: https://www.cybersecuritychallenge.be/

Over het Centrum voor Cybersecurity België:

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is het nationale centrum voor cyberveiligheid in België. Het CCB stelt tot doel het superviseren, het coördineren en het waken over de toepassing van de Belgische strategie betreffende cyberveiligheid. Door het optimaliseren van de informatie-uitwisseling zullen de bevolking, de bedrijven de overheid en de vitale sectoren zich gepast kunnen beschermen. Meer info op www.ccb.belgium.be. Het CCB steunt de Cyber Security Challenge Belgium (CSCBE), het Belgische luik van de ECSC en de nationale voorronde voor de ECSC. Het CCB staat in voor de deelname van het Belgisch team aan ECSC 2021. Meer informatie: https://www.ccb.belgium.be.