01 jun 2023 09:59

België viert 20e verjaardag huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht met song Alice on the Roof voor openingsdans

Alice on the Roof brengt vandaag een hartverwarmend nummer uit om een historische mijlpaal te vieren: de 20e verjaardag van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in België. Het lied vat de thema's liefde, eenheid, erkenning en aanvaarding prachtig samen. Als onderdeel van de campagne “Belgium. Embracing openness” benadrukt het nummer dat de liefde wint in België, ook voor koppels van hetzelfde geslacht.

België is altijd een pionier geweest op het gebied van burgerrechten. In 2003 legaliseerde ons land het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht, een historische datum die het leven van vele koppels veranderde. Openheid voor diversiteit maakt immers deel uit van het Belgische DNA. We zijn sindsdien vooruitgang blijven boeken door de LGBTQIA+-rechten verder te versterken. Vandaag viert België deze grote stap voorwaarts en vervolgt het het pad naar waardigheid en respect voor iedereen.

De Belgische artieste Alice on the Roof schreef “The Right Words”, een nummer dat grenzen overstijgt en een krachtige boodschap van eenheid, begrip en aanvaarding brengt via de universele taal van de muziek. Het is geïnspireerd op het liefdesverhaal van twee hechte vriendinnen. Alice slaagt erin om de tedere emoties en introspectie te verweven in haar werk. "Mijn teksten belichamen hun intieme mijmeringen", deelt Alice. “Vragen als ‘Vind ik dit meisje leuk?’, ‘Betekent dit dat ik meisjes leuk vind?’, ‘Heb ik het recht om mijn gevoelens te omarmen en te zeggen: ‘Ik wil je, ik zie je graag?’ In België is het antwoord volmondig 'JA'."

"Je hoeft de Belgen niet vaak al te serieus te nemen, maar wanneer het over de liefde gaat, wordt het ernst. Op 20 januari 2003 maakte het Belgische parlement de weg vrij voor het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht, een onvergetelijk moment in onze geschiedenis. Op 1 juni 2003 trad de wet in werking. Hoewel ik toen pas zeven jaar was, heb ik, zoals iedereen van mijn generatie, geleefd in een wereld waar het huwelijk voor iedereen een verworven recht is - het is een vreugdevol feest, punt", zegt Alice.

België, een van de eerste landen ter wereld dat het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht erkende, blijft zich inzetten voor gelijke rechten en aanvaarding van de LGBTQIA+-gemeenschap. Een overweldigende meerderheid keurde destijds de wetgeving goed. Het was een historische stap voorwaarts, die het leven van talloze koppels veranderde en een golf van erkenning en inclusiviteit in het hele land teweegbracht. Sinds de erkenning kunnen er in België jaarlijks duizenden koppels van hetzelfde geslacht via het huwelijk beginnen aan hun levenslange liefdesreis.

Voor meer informatie en updates over deze campagne, surf naar https://www.embracingopenness.be

De campagne zal worden gedeeld op sociale media. Ons land nodigt de internationale gemeenschap uit om foto's te delen van hun openingsdans als een ode aan de liefde voor iedereen met de hashtag #EmbracingOpenness.

Luister naar The Right Words : https://lnk.to/AliceOnTheRoofTheRightWordsEM

Bekijk de videoclip : https://youtu.be/4Od3bveLot8


Voor meer informatie, surf naar www.embracingopenness.be

Volg ons op:

Contact:

FOD Kanselarij van de Eerste Minister
EmbracingOpenness@belgium.be


Over Alice on the Roof

Alice on the Roof is een sprankelende en spontane Belgische zangeres. Op 27 november 2015 ontving ze een gouden plaat voor haar debuutsingle "Easy Come Easy Go". Met haar volgende single die in september uitkomt en haar album begin 2024 biedt ze een nieuwe esthetiek op het podium en in haar Franstalige teksten. Ze schippert tussen dromen en werkelijkheid, spiegels en vertekende bespiegelingen. In september toert ze door België.


Over België

België, gelegen in het hart van Europa, is een hoogontwikkeld land met meer dan 11,5 miljoen mensen. Het staat bekend om innovatie, hard werken, partnerschap en meertaligheid. Mede dankzij zijn strategische ligging tussen Duitsland, Nederland, Frankrijk en Luxemburg, en op een boogscheut van het Verenigd Koninkrijk, ligt ons land in het centrum van het rijkste en dichtstbevolkte gebied van Europa. Als lid van de Europese Unie heeft België volledige toegang tot 's werelds meest geavanceerde interne markt en douanezone, die ongehinderde intensieve handel garandeert.

België beschikt over een zeer ontwikkelde transportinfrastructuur, waaronder de tweede grootste zeehaven van Europa (Antwerpen). Het is de thuisbasis van toonaangevende onderzoeks- en innovatiefaciliteiten, multinationals en ambachtsondernemingen die de overheidsdiensten ondersteunen met een op investeerders gerichte aanpak.