16 jun 2008 16:14

België voorzitter Commissie voor Vredesopbouw (PBC) voor de Centraal-Afrikaanse Republiek

België werd aangeduid als voorzitter van de Commissie voor Vredesopbouw (PBC) van de Verenigde Naties voor de Centraal Afrikaanse Republiek.

De Peacebuilding Commission heeft tot doel landen die uit een conflict komen te begeleiden bij hun politieke en economische heropbouw.

België werd aangeduid als voorzitter van de Commissie voor Vredesopbouw (PBC) van de Verenigde Naties voor de Centraal Afrikaanse Republiek. De Peacebuilding Commission heeft tot doel landen die uit een conflict komen te begeleiden bij hun politieke en economische heropbouw.

België aangeduid als voorzitter van de Commissie voor Vredesopbouw (PBC) voor de Centraal-Afrikaanse Republiek. Brussel, 16 juni 2008 België werd aangeduid als voorzitter van de Commissie voor Vredesopbouw (PBC) van de Verenigde Naties voor de Centraal Afrikaanse Republiek. De Peacebuilding Commission heeft tot doel landen die uit een conflict komen te begeleiden bij hun politieke en economische heropbouw. Tijdens een zitting van het organisatiecomité van de PBC op 12 juni werd in aanwezigheid van President François Bozizé besloten de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) te agenderen, dit volgend op een verzoek tot advies vanwege de Veiligheidsraad. Deze commissie volgt reeds de situatie op in Burundi, Sierra Leone en Guinnea Bissau. België werd bij die gelegenheid verkozen tot voorzitter van de landenspecifieke vergaderingen voor de CAR. België hecht veel belang aan postconflict vredesopbouw. "We moeten vermijden dat landen die uit een gewelddadige situatie komen, opnieuw in een conflict hervallen. De verwijzing van de CAR naar de PBC is een duidelijk signaal dat de internationale gemeenschap hiertoe de handen in elkaar wil slaan en vastbesloten is de politieke dialoog in de CAR verder te ondersteunen", aldus Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht. De Minister is bijzonder tevreden over de verkiezing van België tot voorzitter van de landenspecifieke vergaderingen voor de CAR. "Dit is een erkenning voor de Belgische inzet zowel in de Veiligheidsraad als in de PBC. De Belgische bereidheid om dit voorzitterschap op te nemen ligt in het verlengde van onze toegenomen belangstelling voor dit land waar ik eind februari nog een bezoek bracht."