04 dec 2018 16:06

België wordt gastland voor wereldtop sociale zekerheid

Brussel, 4 december 2018 - België wordt gastland voor een wereldtop sociale zekerheid in oktober 2019. Meer dan duizend sleutelfiguren binnen sociale zekerheid, onder wie ministers, bestuurders en CEO’s, komen samen in Brussel. Bovendien viert België ook de 75e verjaardag van zijn socialezekerheidssysteem.

Wereldwijde faam voor ons land
De verzamelde Openbare Instellingen van Sociale Zekerheid (OISZ) stelden hun kandidatuur voor dit event, en de International Social Security Association (ISSA), opgericht te Brussel in 1927,  besliste dat België in 2019 het gastland wordt voor een wereldtop sociale zekerheid, met name het World Social Security Forum (WSSF). Het is een eer dat België het gastland mag zijn voor dit forum en dat ISSA zo terugkeert naar haar bakermat.

België wordt tot ver buiten zijn landsgrenzen geroemd om zijn socialezekerheidssysteem. De brede reikwijdte van ons systeem biedt bescherming aan honderdduizenden mensen op de belangrijkste scharniermomenten in hun leven.

Het forum
Dit forum is het grootste mondiale evenement voor sociale zekerheid. Het telt meer dan 1.000 deelnemers, onder wie ministers, bestuurders, CEO’s en senior managers uit alle wereldregio’s.  Het wordt voor de allereerste keer georganiseerd in Europa, en het zal plaatsvinden van 14 t.e.m. 18 oktober in Brussel in het Square Convention Centre. De vorige edities van dit forum vonden plaats in Kaapstad, Qatar en Panama.

Het thema: Protecting people in a changing world
Op het forum worden goede praktijken gedeeld en discussies op mondiaal niveau gevoerd. In tijden van snelle technologische, demografische en economische veranderingen is een innoverende aanpak nodig. Enkel op die manier kunnen we essentiële uitdagingen het hoofd bieden, en de positieve impact van sociale zekerheid versterken.

75 en 50: verjaardagen om te vieren
Het zal in 2019 75 jaar geleden zijn dat de besluitwet ondertekend werd die de basis vormt voor onze sociale zekerheid van vandaag. Ook de RSZ-wet viert zijn 50e verjaardag. Een hele waaier aan sociale beschermingsmaatregelen (gezinsbijslag, terugbetalingen en vergoedingen voor gezondheidszorg, bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en pensioen) komen uit deze wet voort, en worden van generatie op generatie doorgegeven.

Maggie De Block ontvangt het wereldforum met open armen als minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.
“De sociale zekerheid staat in tal van landen voor uitdagingen. Het wereldforum biedt de mogelijkheid om hierover van gedachten te wisselen met binnen- en buitenlandse experten.”

Jean-Marc Vandenbergh, voorzitter van het nationaal organiserend comité, en administrateur-generaal van de Hulpkas Voor Werkloosheidsuitkeringen, OISZ

“Dit is een uitzonderlijke eer voor ons land. Een mooie erkenning van het werk dat geleverd wordt in ons vakgebied en door onze mensen binnen de openbare instellingen.

De verdere ontwikkeling van de sociale zekerheid in België en de rest van de wereld is een prioriteit voor de mensheid omdat sociale zekerheid stabiliteit, vrijheid en vrede in de wereld brengt.  De banden tussen de verschillende (inter)nationale organisaties versterken is van doorslaggevend belang, en het forum is een cruciale drager in deze ontwikkeling.”

Contact
- Voorzitter Nationaal Organiserend Comité WSSF 2019
Jean-Marc Vandenbergh
jean-marc.vandenbergh@hvw-capac.fgov.be
+32 (0)2 209 13 01

-Verantwoordelijke communicatie HVW
Inge Huyge
inge.huyge@hvw-capac.fgov.be
+32 (0)2 209 13 75

 

Brabantstraat 62, 1210 Brussel
www.hvw.fgov.be