22 dec 2017 17:01

Belgische inzet in het kader van de strijd tegen DAESH in 2018

De ministerraad gaat akkoord met het voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput over de Belgisch inzet in het kader van de strijd tegen DAESH in 2018.

De coalitie zal ook in 2018 verder luchtoperaties uitvoeren boven Irak en Syrië om DAESH te verslaan. België en Nederland leveren hiertoe een gezamenlijke inspanning vanop een basis in een aangrenzend land van Irak. Vanaf begin januari nemen de Nederlandse F-16's deze opdracht over, terwijl België een beveiligingseenheid van een dertigtal militairen zal leveren voor deze toestellen tot in principe einde 2018. Daarnaast wordt ook onze bijdrage, bestaande uit een 54 tal militairen, in het kader van de landoperaties aan de Belgisch-Nederlandse takengroep in Irak verdergezet.

Om de militaire inzet te ondersteunen, worden een aantal verbindings- en steunelementen voorzien:

  • één militair bij het US Central Command in Tampa (USA)
  • een viertal militairen van de luchtinlichtingendienst in 'European Partner Integration Enterprise' (EPIE) in Ramstein (Duitsland), in de 'Coalition Partnership Integration Enterprise' (CPIE) en in het 'Combined Air Operations Centre' (CAOC) in Qatar
  • een drietal radaroperatoren in een samenwerkingsverband met Denemarken in Al Dhafra (UAE) gedurende zes maanden
  • een tweetal militairen tewerkgesteld in de anti-DAESH analysecentra in Frankrijk (Ops AGATHE), het Verenigd Koninkrijk (Global Coalition Communications Cell – GCCC) en Koeweit
  • één militaire verbindingsofficier bij het US Special Operations Command in Tampa (USA)
  • één militaire verbindingsofficier bij het operationeel hoofdkwartier van de operatie 'Inherent Resolve' (OIR) in Arifjan (Koeweit)