11 dec 2012 11:50

Belgische musicologe Marie Cornaz opnieuw op het spoor van Vivaldi en zijn tijdgenoten

Marie Cornaz, conservatrice van de muziekcollecties in de Koninklijke Bibliotheek van België, heeft in Engeland nieuwe uitzonderlijke muziekbronnen ontdekt met onder andere een onbekende aria van de opera Ipermestra (1727) van Antonio Vivaldi. Deze nieuwe ontdekking herinnert aan haar ontdekking in België van twee uittreksels van een andere opera van Vivaldi, L’inganno trionfante in amore (1727), in het Arenberg-archief.

In 2011 nam de Engelse violist Paul Boucher contact op met Marie Cornaz nadat hij te weten was gekomen dat zij onderzoek had verricht in het private Arenberg-archief in België en nadat hij haar boek, Les ducs d’Arenberg et la musique au XVIIIe siècle. Histoire d’une collection musicale (Brepols, 2010), had ontdekt. Hij wilde haar graag ontmoeten, daar hij bepaalde gelijkenissen had vastgesteld tussen de Arenberg-collectie en de Montagu Music Collection, een geheel dat vandaag aan zijn hoede is toevertrouwd in zijn hoedanigheid van ‘Head of research’. Deze private collectie wordt bewaard in het kasteel Boughton House, ongeveer honderd kilometer ten noorden van Londen, en kon uit de schaduw treden dankzij de huidige eigenaar, hertog Richard of Buccleuch. In april 2012 ontving Marie Cornaz een uitnodiging om naar Boughton House te komen. Onder de muzikale volumes die nog niet waren bestudeerd, viel haar oog op een bundel handschriften die onder andere een onbekende aria bevatte van de opera Ipermestra van Antonio Vivaldi, die in januari 1727 voor het eerst werd opgevoerd in Firenze. In die tijd werkte de ‘rosse priester’ nauw samen met de componist Leonardo Vinci (?1696-1730) en het is best mogelijk dat de Venetiaan deze aria van zijn collega heeft geleend. Een andere aria in voornoemd volume, afkomstig uit dezelfde opera, wordt in Berkeley bewaard onder de naam Vivaldi, maar draagt hier de naam Vinci.

De resultaten van dit onderzoek worden in detail beschreven in het artikel ‘Unknown sources of Italian baroque music and new Vivaldi operatic discoveries in the Montagu Music Collection (Boughton House, UK)’, dat is verschenen in het jongste nummer van het Belgisch Tijdschrift voor Muziekwetenschap (2012).

Specifieke informatie
Marie Cornaz, Conservatrice van het departement Muziek, Koninklijke Bibliotheek van België
+32-(0)2-519.56.63
marie.cornaz@kbr.be

Contactpersoon voor de pers
Sara Lammens
+ 32-(0)2-519.53.98 +32(0)478-78.88.31
sara.lammens@kbr.be
www.kbr.be