12 jan 2006 12:58

Benoeming van Serge Brammertz bij de VN

Benoeming van Mr Serge Brammertz aan het hoofd van de onafhankelijke internationale onderzoekscommissie van de Verenigde Naties.

Benoeming van Mr Serge Brammertz aan het hoofd van de onafhankelijke internationale onderzoekscommissie van de Verenigde Naties.

Brussel, 11/01/2006. Benoeming van Mr Serge Brammertz aan het hoofd van de onafhankelijke internationale onderzoekscommissie van de Verenigde Naties. Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht verheugt zich over de benoeming, door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan, van de Belg Serge Brammertz aan het hoofd van de onafhankelijke internationale onderzoekscommissie die door de Veiligheidsraad werd opgericht. Het doel van de Commissie is de Libanese overheden te helpen bij het onderzoek naar de aanslag van 14 februari 2005 die in Beiroet aan 23 personen het leven gekost heeft, waaronder de voormalige Premier Rafic Hariri. Mr Brammertz, adjunct-procureur bij het Internationaal Strafhof, volgt de Duitse magistraat Mr Detlev Mehlis op. Minister De Gucht blijft de werkzaamheden van deze Commissie nauwlettend volgen. Hij looft het professionalisme en het uitstekende werk, dat soms in moeilijke omstandigheden moet plaatsvinden. Voor het vervolg van het onderzoek drukt de Minister de wens uit dat de Commissie en de Libanese overheden over de volle samenwerking zouden kunnen beschikken van alle bevraagde staten en partijen, opdat recht zou kunnen geschieden. Indien de Commissie haar werkzaamheden tot een goed einde weet te brengen, kan dit enkel bijdragen tot de stabiliteit van Libanon en van de regio.