26 okt 2022 17:47

Bilateraal onderhoud met de Roemeense Eerste Minister Ciucă

Eerste Minister Alexander De Croo heeft vanmiddag in zijn ambtswoning Lambermont de Roemeense premier Nicolae Ciucă ontvangen.

De twee premiers bespraken onder meer de huidige veiligheidssituatie en militaire samenwerking in NAVO-verband. Als één van de landen aan de NAVO-oostgrens en buurland van Oekraïne is de veiligheidsimpact van de oorlog in Roemenië zeer tastbaar. Een Belgisch bataljon is momenteel in Roemenië actief waar het helpt bij de uitbouw van militaire infrastructuur.

Premier De Croo en Premier Ciucă bespraken ook het thema energie en de mogelijkheid om nauwer samen te werken op het vlak van hernieuwbare energie.

In aanwezigheid van de twee premiers ondertekende het Belgische Studiecentrum voor Kernenergie SCK-CEN tevens twee Memoranda of Understanding met twee Roemeense onderzoeksinstellingen, het Horia Hulubei National Institute for R&D in Physics and Nuclear Engineering en het Institute of Nuclear Research - Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară.

Daarnaast kwam ook de samenwerking op het vlak van halfgeleiders aan bod waarbij onder meer IMEC is betrokken, het wereldvermaarde Leuvense onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie.