11 mrt 2021 17:49

Bilaterale ontmoeting met de Eerste Minister van Kroatië, Andrej Plenkovic

Eerste Minister Alexander De Croo heeft deze donderdag een ontmoeting gehad met zijn Kroatische ambtgenoot, Andrej Plenkovic. Deze ontmoeting stond in het teken van de dertigste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Kroatië en België, die volgend jaar zal worden gevierd. Alexander De Croo en Andrej Plenkovic bespraken voornamelijk de COVID-19-situatie in Europa. Ze spraken onder andere over de voorwaarden waaronder de verblijven in het buitenland deze zomer moeten worden georganiseerd.

Eerste Minister Alexander De Croo heeft Andrej Plenkovic er deze donderdag aan herinnerd hoe zeer België gehecht is aan de Europese vrijheden en de interne markt.

Alexander De Croo: "Ik weet dat de Europese Commissie bezorgd is over ons tijdelijk verbod op niet-essentiële reizen. Ik kan haar geruststellen dat wij dit verbod geen dag langer zullen handhaven dan strikt noodzakelijk is om ons tegen het coronavirus en zijn varianten te beschermen."

"Ik wil ook benadrukken dat België momenteel de goede werking van de interne markt waarborgt door het essentiële verkeer en het vervoer van goederen in stand te houden," beklemtoonde premier Alexander De Croo, waarbij hij herinnerde aan de noodzaak van meer Europese coördinatie "om de productiecapaciteit te verhogen en de volgende vaccinatieronde tegen het coronavirus en zijn varianten beter te organiseren.”

Zowel Kroatië als België zijn het eens over de noodzaak om over een Europees vaccinatiebewijs te beschikken in de strijd tegen het virus. Dit certificaat mag echter niet op discriminerende wijze worden gebruikt.

Alexander De Croo: "Ik wil heel duidelijk zijn: dit vaccinatiebewijs moet ook een testingbewijs  zijn. Het moet een negatieve COVID-test als gelijkwaardig aan een vaccinatie beschouwen. We zullen niet toestaan dat een vaccinatiebewijs een indirecte vorm van discriminatie wordt. Zeker niet nu we in de komende maanden zowel een vaccinatie- als een testingstrategie zullen moeten combineren.”

De Commissie zal volgende week een voorstel over deze kwestie indienen. "We zullen dit zorgvuldig beoordelen. In dit kader zullen we ook goed nadenken over de bescherming van persoonsgegevens. We hebben echter een Europees bewijs nodig om onze reizen in de zomer in alle veiligheid te doen verlopen. Zowel uit het oogpunt van de reizigers, als uit dat van de landen van bestemming die hun gezondheidssystemen willen beschermen. Zo zullen de Belgen deze zomer de prachtige Kroatische stranden kunnen bezoeken en zullen Kroatische toeristen Brugge en vele andere mooie Belgische steden kunnen ontdekken."