12 apr 2021 15:48

Bilaterale ontmoeting met Macky Sall, president van Senegal

Eerste Minister Alexander De Croo en minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryam Kitir hebben vandaag een onderhoud gehad met de Senegalese president Macky Sall tijdens diens bezoek aan Brussel. Aan bod kwamen onder meer de economische relaties, gezamenlijke ontwikkelingsinitiatieven en de nationale en regionale situatie.

België en Senegal kennen goede bilaterale relaties. België was in 1960 een van de eerste landen om de onafhankelijkheid van Senegal te erkennen en het land is ook reeds geruime tijd partnerland van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Drie jaar geleden waren toenmalig premier Charles Michel en vicepremier Alexander De Croo in Dakar te gast ter gelegenheid van vijftig jaar bilaterale samenwerking.

Het nieuwe samenwerkingsprogramma dat in 2019 werd afgesloten zet in op lokaal en duurzaam ondernemerschap, het bevorderen van seksuele en reproductieve rechten en gezondheid, en opleiding. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking ondersteunt Senegal ook in de strijd tegen het coronavirus, zowel via bilaterale als multilaterale samenwerking. 

Jobs voor duizenden jongeren

Op het vlak van het ontwikkelingsbeleid kondigde minister van Ontwikkelingssamenwerking Kitir aan dat de werken starten voor het Agropole Centre, een groot agro-industriepark. Deze innovatieve Belgisch-Senegalese samenwerking zal meerdere duizenden jobs creëren voor Senegalese jongeren. Al meer dan honderd ondernemers toonden interesse om in het toekomstige agro-industriepark activiteiten te ontwikkelen.

Gezien de ongeziene sociaaleconomische impact van de coronapandemie, benadrukte Minister Kitir ook het belang van sociale bescherming. België ging vorig jaar nog een samenwerking met Senegal en de Internationale Arbeidsorganisatie aan om de arbeiders in de informele economie te steunen. Ook op het vlak van de klimaatverandering versterkt ons land de samenwerking. In een nieuw samenwerkingsformaat zal België samen met vier landen in de Sahel, waaronder Senegal, de verwoestijning bestrijden. Via een thematische portefeuille ‘Klimaat’ zal België 50 miljoen euro investeren.

Handelsmissie

Ook het versterken van de handelsrelaties tussen België en Senegal kwam aan bod tijdens het onderhoud. Vorig jaar moest door de coronapandemie de geplande prinselijke handelsmissie, onder leiding van HKH Prinses Astrid, nog worden geannuleerd. Meer dan 240 deelnemers zouden naar Senegal reizen om er te spreken over investeringen. De missie is nu in 2022 gepland.

Eerste Minister De Croo en President Sall bespraken tevens de nationale situatie en de Sahelregio, ook in het licht van het Senegalese voorzitterschap van de Afrikaanse Unie volgend jaar.