07 sep 2016 16:42

Bouwen aan de toekomst van de Koninklijke Muntschouwburg

BRUSSEL – De federale regering investeert in de toekomst van de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel. De Regie der Gebouwen en Beliris voeren belangrijke werken uit die een mijlpaal zijn in de realisatie van het Masterplan van het operagebouw. Het vernieuwen van de scènetechnieken in de toneeltoren, het aanpassen van de klimaatregeling in de schouwburgzaal, het vernieuwen van de zitplaatsen, … Het zijn allemaal werken die zullen bijdragen tot de internationale uitstraling van de Muntschouwburg.
 

Moderniseringcampagne 2015-2017.

 

In november 2015 is de Regie der Gebouwen gestart met een moderniseringscampagne waarbij zowel werken worden uitgevoerd in de toneeltoren als in de schouwburgzaal. Daarnaast realiseert Beliris onder meer een ondergrondse tunnelverbinding tussen het operagebouw en de Ateliers van de Munt (aan de overkant van de Leopoldstraat).

De volledige scène-installatie in de toneeltoren wordt vernieuwd waarbij de modernste scènetechnieken worden geïntegreerd.

 

Een nieuwe decorlift wordt aan de zijkant geplaatst van de scène en zal direct in verbinding staan met de ondergrondse tunnel tussen het operagebouw en de Ateliers van de Munt. De nieuwe decorlift zal een laadvermogen hebben van 13 ton.

 

Met de installatie van vier nieuwe dynamische podiumliften met een hybride aandrijving zal het decor op de scène veel sneller aangepast kunnen worden en meer mogelijkheden bieden aan de mise-en-scène van de opera’s. De liften zullen minder plaats in gebruik nemen, zijn geluidsarm en energiezuinig.

 

De handbediende decortrekken in de toneeltoren worden vervangen door gemotoriseerde trekken. Het gaat om 32 nieuwe punttrekken en 15 trustrekken. Het besturingssysteem van de trekken wordt vernieuwd zodat zowel de nieuwe als de behouden trekken samen gebruikt kunnen worden en aan de huidige veiligheidsnormen beantwoorden.

 

De scènevloer wordt op een volledig horizontaal niveau gebracht. Hierdoor zullen de decors van buitenlandse producties niet telkens weer aangepast moeten worden aan het vroegere hellend vloerniveau. Zo zal veel tijd, energie en geld bespaard kunnen worden. De twee eerste zitrijen zullen op hetzelfde niveau worden verhoogd zodat zij een goed zicht hebben op de scène.

 

De orkestbak wordt op hetzelfde niveau gebracht als de scènevloer.


In de schouwburgzaal zelf wordt de klimaatregeling vernieuwd waarbij de luchtcirculatie wordt omgekeerd. Vroeger werd de schouwburgzaal gekoeld met koude lucht die uit ventilatieroosters rond de centrale kroonluchter naar beneden werd geblazen. Dit zorgde voor een oncomfortabel gevoel bij de toeschouwer.
Nu wordt de klimaatregeling onder de vloer van de parterre geïnstalleerd met uitblaasroosters die over de volledige oppervlakte van de parterre zijn verspreid. Alle zetels en de plankenvloer werden verwijderd zodat in de ruimte onder de parterre de nodige ventilatiekanalen geplaatst konden worden.

 

De zitplaatsen (zetels/stoelen) in de schouwburgzaal worden vernieuwd op basis van het oorspronkelijk model. In de armleuning van de zitplaatsen op de parterre wordt signalisatieverlichting met Led in de armleuning geïntegreerd. De vloerbekleding met onderliggende plankenvloer wordt volledig vernieuwd.

 

De elektrische installatie wordt aangepast en vernieuwd in het vooruitzicht van het gebruik van Led verlichting in de toekomst.

 

Door de plaatsing van een nieuwe decorlift verhuist de artiesteningang van de Leopoldstraat naar de Koninginnestraat.

 

Werken uitgevoerd tegen eind mei 2017.

 

Het einde van de werken is voorzien voor eind mei 2017. De verlenging van de uitvoeringstermijn heeft hoofdzakelijk betrekking op de keuze om de nieuwste scènetechnieken in de toneeltoren te integreren.

Het is een bewuste keuze en investering om de toekomst van de Muntschouwburg op internationaal niveau veilig te stellen.

Met deze aanpassingen zal de Munt grotere producties in huis kunnen halen, meer mogelijkheden bieden voor de mise-en-scène van opera’s en zo haar plaats in de wereldtop van operahuizen kunnen behouden.

 

Technische fiche


Eigenaar: Belgische staat
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Gebruiker: Koninklijke Muntschouwburg
Studiebureau: Architectenbureau TV A2RC/ Origin
Aannemer: TV nv Denys & Cofely Fabricom, Jezet-Seating
Duur van de werken: 2015-2017
Investering: EUR ca. 16 miljoen

 

Contactpersoon:
Johan Vanderborght, Communicatieverantwoordelijke
Johan.vanderborght@regiedergebouwen.be
Gulden Vlieslaan 87 bus 2 - 1060 Brussel
M: 0479 31 26 91
www.regiedergebouwen.be


Regie der Gebouwen

De Regie der Gebouwen is de vastgoedbeheerder van de federale staat. Zij zorgt dat de federale ambtenaren in kwalitatieve kantoren kunnen werken en houdt ook het federale architecturaal patrimonium in stand.

De Regie beheert zo’n 7,3 miljoen m² verspreid over een 1.150-tal gebouwensites. Hiervan is 2/3 eigendom van de federale staat (ongeveer 4,5 miljoen m2) terwijl 1/3 van de site worden gehuurd (ca. 2,7 miljoen m2).