11 okt 2024 11:12

Briefadvies nr.18 - Sociale rechten van de verschillende betrokkenen bij draagvrouwschap

Wat zijn de sociale rechten van de verschillende betrokkenen bij draagvrouwschap?

GPA

Het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek formuleert in zijn briefadvies nr.18 betreffende de impact van een wettelijk kader voor draagvrouwschap op de sociale rechten van de verschillende betrokken partijen de volgende aanbevelingen:

  • Uitbreiding van het ouderschapsverlof naar wensouders en ouders in alternatieve gezinsregelingen.
  • Behoud van het huidige zwangerschapsverlof voor draagvrouwen.

​​​​​​​Het Comité herhaalt hierbij de essentiële ethische principes uit zijn advies nr. 86, die het welzijn en de rechten van alle betrokkenen bij draagvrouwschap waarborgen:

  • Reproductieve solidariteit:  Collectieve steun en gedeelde verantwoordelijkheid moeten de reproductieve rechten en de toegang tot gezondheidszorg waarborgen. Dit omvat de toegang tot het draagvrouwschap met passende verloven voor zowel de draagvrouw als de wensouders.
  • RechtvaardigheidsbeginselHet is rechtvaardig dat ouderschapsverlof wordt uitgebreid naar iedereen die een kind krijgt, ook via draagvrouwschap. Alle nieuwe ouders, inclusief wensouders, moeten gelijk ouderschapsverlof krijgen.
  • Inclusiviteit: Het recht op ouderschapsverlof uitbreiden naar wensouders in draagvrouwschapsregelingen bevordert de inclusie en erkent de geldigheid van verschillende gezinsvormen.
  • Bescherming van de rechten van de vrouw: het behouden van zwangerschapsverlof voor draagvrouwen is essentieel vanwege de risico’s van de zwangerschap en bevalling. Dit verlof kan niet worden overgedragen aan de wensouders, maar specifieke rechten voor hen zijn wel noodzakelijk.
  • Welzijn van het kind: Gelijke ouderschapsverlofrechten voor wensouders zorgen ervoor dat kinderen geboren via draagvrouwschap dezelfde zorg en hechtingstijd krijgen als andere kinderen. Dit is cruciaal voor hun vroege ontwikkeling en welzijn.