25 mrt 2020 17:00

Civiele Bescherming zal hulpdiensten en overheidsdiensten voorzien van desinfecterende gel voor de handen

De Civiele Bescherming zal een oplossing bieden voor de tekorten aan desinfecterende gel voor de handen voor de hulp- en overheidsdiensten. Op korte termijn zal ze de eerste hulpdiensten (de brandweer, de politie, de noodcentrales en de Civiele Bescherming zelf) voorzien en vervolgens tot 15.000 liter per dag kunnen leveren. Een deel van de productie is ook voorzien voor andere hulp- en overheidsdiensten die er het meeste nood aan hebben.

Als initiatiefnemer zal de operationele eenheid van de Civiele Bescherming van Brasschaat in samenwerking met een aantal bedrijven de productie begeleiden en vervolgens samen met de operationele eenheid van de Civiele Bescherming van Crisnée instaan voor de logistieke verdeling naar de hulpdiensten en andere overheidsdiensten. De handgel is samengesteld op basis van richtlijnen die de Wereldgezondheidsorganisatie heeft bekend gemaakt in het kader van de COVID-19 crisis. De handgel zal enkel beschikbaar worden gemaakt voor overheidsdiensten en hulpdiensten voor de duur van de COVID-19 crisis of tot er geen tekorten aan handgel meer zijn. De handgel zal niet gecommercialiseerd worden en niet voor consumenten beschikbaar zijn.

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem: “Ik dank van harte onze diensten die de voorbije weken zichzelf overstegen, ten dienste van al onze burgers. Dit zoveelste initiatief dat wordt genomen om tegemoet te komen aan acute noden toont aan over welke unieke capaciteiten onze veiligheids- en hulpdiensten beschikken. De grootste rijkdom van Binnenlandse Zaken is zonder enige twijfel ons personeel, dat in de moeilijkste omstandigheden het beste van zichzelf blijft geven. Daarvoor dank ik hen allen van harte, alsook alle bedrijven voor de inspanningen die ze leveren om dit project mogelijk te maken.”

Eenheidschef Civiele Bescherming Brasschaat Johan Boydens: “De Civiele Bescherming werd via de provinciale veiligheidscellen op de hoogte gebracht dat er een grote vraag was naar handgel voor onder andere de brandweer, de politie, de noodcentrales en verschillende overheidsdiensten. We hebben geïnformeerd bij brandweer Antwerpen - die al bezig was met onderzoek voor een eigen productie - en de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie onderzocht voor het produceren van de desinfecterende gel voor de handen. Daarna hebben we aangeklopt bij mogelijke leveranciers van grondstoffen en een bedrijf die de grondstoffen kan mengen en verpakken. Tijdens de zoektocht naar grondstoffen toonden 4 bedrijven zich bereid om donaties te doen. De eerste levering ethanol –de basisgrondstof- zal door Cargill gedoneerd worden.  Solvay en BASF zullen de andere componenten doneren. Het bedrijf PVG Liquids NV, deel van PVG Holding, schenkt een deel van de productiekost voor de flessen. Voor de meeste diensten zou de desinfecterende gel voor de handen in verpakkingen van 1 liter geleverd kunnen worden.”

Alain Dufait, Managing Director Cargill Europe: “Cargill levert niet alleen essentiële voedingsingrediënten voor mens en dier maar ook alcohol voor de drank- en gezondheidsindustrie. Toen de Civiele Bescherming ons contacteerde, had Cargill –één van Europa’s grootste alcohol producenten– zich al bij het Ministerie van Gezondheid aangemeld en voorgesteld om 100,000 liter  ethanol –de hoofdgrondstof- en 2200 l glycerol te schenken. Daarnaast willen ons steentje bijdragen om de Belgische overheid te helpen om hulp- en overheidsdiensten in alle veiligheid te laten werken.” 

 

De Civiele Bescherming maakt deel uit van de Algemene Directie Civiele Veiligheid van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken en intervenieert met gespecialiseerde middelen en als federale logistieke partner om de acties van de andere hulpdiensten en overheden te versterken