20 sep 2005 17:04

Conferentie : « Het behoud van de vrede in sub-Sahara Afrika : een concrete aanpak »

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker heeft vandaag, dinsdag 20 september, deelgenomen aan de conferentie “Het behoud van de vrede in sub-Sahara Afrika: een concrete aanpak” die wordt georganiseerd te Brussel door de Assemblee van de West-Europese Unie (W.E.U.).

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker heeft vandaag, dinsdag 20 september, deelgenomen aan de conferentie “Het behoud van de vrede in sub-Sahara Afrika: een concrete aanpak” die wordt georganiseerd te Brussel door de Assemblee van de West-Europese Unie (W.E.U.).

Conferentie : « Het behoud van de vrede in sub-Sahara Afrika : een concrete aanpak » Brussel, 20 september 2005 Minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker heeft vandaag, dinsdag 20 september, deelgenomen aan de conferentie “Het behoud van de vrede in sub-Sahara Afrika: een concrete aanpak” die wordt georganiseerd te Brussel door de Assemblee van de West-Europese Unie (W.E.U.). Minister Armand De Decker heeft de oprichting voorgesteld, in Centraal-Afrika, van een grote gemeenschappelijke militaire basis voor de Afrikaanse Unie en de Europese Unie. Voor Armand De Decker “zal een dergelijke permanente, goed uitgeruste en onderhouden infrastructuur ons in staat stellen om het vormings- en trainingsproces van de Afrikaanse strijdkrachten voort te zetten volgens de hoogste criteria qua efficiëntie, operationaliteit en ethiek. Bovendien zal deze infrastructuur de Europese strijdkrachten de mogelijkheid bieden om regelmatig verder te blijven trainen in Afrika en zodoende hun expertise op het terrein te onderhouden.” De ontwikkeling is ondergeschikt aan een zeker aantal onvermijdelijke voorwaarden, waaronder een goed bestuur, eerlijke en vrije ruil, maar ook, en vooral, de vrede en de veiligheid. Tijdens zijn talrijke officiële reizen is Minister Armand De Decker ervan overtuigd geraakt dat, in het bijzonder in Afrika, velen willen dat Europa de nu te eenpolaire wereld opnieuw in evenwicht brengt. De humanitaire drama’s die zich afspelen in Darfoer, de voortdurende onveiligheid in het oosten van Kongo en de onzekere openbare veiligheid in Ivoorkust vragen om een dringende actie die bovendien gebaseerd is op een lange-termijn-perspectief, en de rol van de Europese Unie hierin, is van cruciaal belang. Conferentie « Het behoud van de vrede in sub-Sahara Afrika : een concrete aanpak »» georganiseerd door de Assemblee van de West-Europese Unie. Vergadering van de Kamer van de Belgische volksvertegenwoordigers (Paleis der Natie, Brussel) op 20 en 21 september (tussenkomst van Minister Armand De Decker op dinsdag 20 september om 10u00). Armand De Decker heeft het Voorzitterschap van de Assemblee van de West-Europese Unie uitgeoefend van december 2003 tot juli 2004. Perscontact Erik Silance Woordvoerder van de Minister Gsm : +32 475 75 62 88 @ : erik.silance@diplobel.fed.be Alexandra Mathelot Persattachée van de Minister Gsm : +32 472 50 47 13 @ : alexandra.mathelot@diplobel.fed.be