31 dec 2022 17:49

De federale regering en Engie zetten het overleg over de verlenging van de reactoren Doel 4 en Tihange 3 voort

De afgelopen dagen is op een aantal cruciale punten veel vooruitgang geboekt. Het doel blijft om binnen een korte termijn een akkoord te bereiken waardoor de levensduur met 10 jaar kan worden verlengd.

De federale regering – vertegenwoordigd door de eerste minister en de minister van Energie – en Engie hebben de afgelopen maanden intensief overleg gevoerd om de verlenging van de centrales Doel 4 en Tihange 3 te verzekeren. Ter herinnering: het gaat om de concrete invulling van het principeakkoord (Letter of Intent) dat op 21 juli 2022 is bereikt over de verlenging van de twee reactoren voor een periode van tien jaar.

De afgelopen dagen is op een aantal cruciale punten veel vooruitgang geboekt. Beide partijen zijn hier verheugd over. Toch is er meer tijd nodig om tot een akkoord te komen dat beide partijen volledig tevreden stelt.

De federale regering en Engie hebben daarom beslist het overleg de komende dagen voort te zetten. Het doel blijft om binnen een korte termijn een akkoord te bereiken waardoor de levensduur van de reactoren Doel 4 en Tihange 3 met 10 jaar kan worden verlengd. Deze doelstelling wordt gedeeld door zowel de federale regering als Engie.

De regering herinnert eraan dat de verlenging van Doel 4 en Tihange 3 betrekking heeft op de winters van 2026-2027 en volgende. Verscheidene maatregelen en investeringen zijn reeds genomen om de bevoorradingszekerheid tot die tijd te waarborgen.