22 jul 2015 14:08

De FOD Economie waarschuwt voor oplichters die zich voordoen als overheidsdiensten

De Economische Inspectie ontving de voorbije dagen een aantal klachten over oplichters die beweren te handelen namens overheidsdiensten.

 

Tal van ondernemingen ontvingen een brief waarin hen werd gevraagd om gegevens in te vullen op de website www.fodconsumentenzaken.be. Deze website is in elkaar geknutseld door de oplichters zelf. Op verzoek van de Economische Inspectie is de toegang tot de website inmiddels geblokkeerd. De Economische Inspectie heeft een pv opgesteld dat naar het parket van Brussel is gestuurd.

 

Ook de naam van de FOD Financiën wordt misbruikt. Ondernemers worden opgebeld (anoniem nummer) met het verzoek om te adverteren in het “Blauwe Boekje” van de fiscus. Zij die niet toehappen worden bedreigd met de melding dat ze op de zwarte lijst van de fiscus komen te staan.

 

Ten slotte is er een frauduleuze reclameronselaar aan het werk die zichzelf “Adressengids Vlaanderen” van de uitgeverij Hostyn noemt. Deze oplichter doet zich niet expliciet voor als een overheidsdienst maar gebruikt wel een logo dat sterk lijkt op dit van de Vlaamse overheid.

 

Dit soort praktijken zijn niet nieuw,” zegt Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie. “In het verleden misbruikten oplichters vooral de naam van de politie om valse boetes voor verkeersovertredingen te innen. Wat we nu zien is dat de naam van verschillende overheidsdiensten misbruikt wordt. Het is geen toeval dat momenteel vooral ondernemingen geviseerd worden; in de vakantieperiode werken zij dikwijls met minder personeel of met vervangers waardoor ze in sommige gevallen kwetsbaarder zijn voor oplichting”.

 

De FOD Economie geeft u enkele tips :

·      Overheidsdiensten vermelden altijd hun ondernemingsnummer op hun berichten. Dit nummer kan geverifieerd worden in de Kruispuntbank voor Ondernemingen.

·      Een correcte factuur vermeldt altijd een factuurdatum en volgnummer (uniek nummer), het adres en het ondernemingsnummer van de onderneming. Via het ondernemingsnummer kunt u in de Kruispuntbank voor Ondernemingen nakijken of de bedrijfsgegevens correct zijn.

·      Indien u twijfelt of u wel met een echte overheidsdienst te maken heeft, informeer u dan eerst grondig. Elke overheidsdienst heeft een uitgebreide website met o.a. de contactgegevens waar u meer info kunt bekomen.

·      Een overheidsdienst vraagt u nooit telefonisch om geld te storten of te adverteren.

·      Om geen slachtoffer te worden van frauduleuze bedrijvengidsen en reclameronselaars loont het de moeite om de webpagina van de FOD Economie te bezoeken waarop u o.a. een lijst van twijfelachtige reclameronselaars vindt die bij de Economische Inspectie gekend zijn.

·      De Economische Inspectie waarschuwt via haar facebookpagina “Pasoplichting” regelmatig over recent vastgestelde vormen van bedrog en oplichting.

 

Wordt u geconfronteerd met oplichting, dan kunt u dit melden aan de politie of aan de Economische Inspectie via het elektronische klachtenformulier op de website van de FOD Economie.

 

 Voor meer informatie

Bedrog met beroepengidsen, reclame-inlassingen en domeinnamen