De Koninklijke Militaire School gaat voor meer biodiversiteit
Op 22 mei huldigden de FOD Volksgezondheid en Defensie de afgeronde vergroeningswerken in op de site van de Koninklijke Militaire School (KMS), gelegen in het centrum van Brussel. De werken werden uitgevoerd in het kader van het federale programma BiodiversiScape, dat als doel heeft natuur en biodiversiteit te (her)introduceren op federale domeinen.
De inhuldiging werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de federale ministers Jean-Luc Crucke (verantwoordelijk voor Ecologische Transitie) en Theo Francken (verantwoordelijk voor Defensie), evenals hoge ambtenaren van Defensie en de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
Een symbolisch initiatief voor de Internationale dag van de Biodiversiteit
Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Biodiversiteit, die jaarlijks op 22 mei plaatsvindt, markeert de inhuldiging van de 'vergroende' KMS-site het sluitstuk van ambitieuze werkzaamheden op een militair domein onder beheer van het Ministerie van Defensie. Dit proefproject belichaamt een gedeeld streven naar meer biodiversiteit in een stedelijke omgeving, midden in de hoofdstad.

Een oase van biodiversiteit in een stedelijke omgeving
De KMS biedt permanent onderdak aan bijna 1000 studenten en ligt op het kruispunt van belangrijke natuurgebieden, zoals het Jubelpark en het Leopoldpark. Het project heeft als doel om:
- De site opnieuw te verbinden met naburige ecosystemen door het planten van bomen, hagen en struiken, om een ecologische corridor te creëren;
- Betonnen oppervlakken te vervangen door begroeiing en waterpoelen met inheemse oeverplanten te voorzien;
- De groei van inheemse flora te stimuleren (zoals de uiterst zeldzame bijenorchidee die op het terrein groeit) en habitats te vormen die geschikt zijn voor de lokale fauna (wilde bijen, egels, mezen enz.);
- Bij te dragen aan het welzijn van studenten en militair personeel door de groenere omgeving.
Eerste tastbare resultaten
- In verschillende zones zijn kasseien verwijderd om plaats te maken voor meer groen en beplanting, wat zorgt voor een betere waterinfiltratie en een vermindering van het “hitte-eilandeffect”;
- Inheemse hagen, fruitbomen, bloembollen en bodembedekkers werden geplant;
- Wadi’s (gebieden waar regenwater in de grond kan infiltreren) met lokale begroeiing en vochtige zones werden aangelegd om amfibieën, insecten en vogels te verwelkomen;
- Er wordt een ecologisch groenbeheer van de beplanting voorzien, ten gunste van de bestuivers.
Een federaal partnerschap in dienst van de natuur
De “vergroening” van de KMS-site is de tweede concrete verwezenlijking van het programma BiodiversiScape, dat in 2022 werd gelanceerd. Het doel is om federale sites te combineren met biodiversiteit door duurzaamheidsprincipes toe te passen in openbare infrastructuren: vergroening van terreinen en gebouwen, ecologisch herstel, versterking van het groenblauwe netwerk, gebruik van materialen die meer rekening houden met biodiversiteit, invoering van herbruikbare technische specificaties, enz.
Naast de KMS en het complex van de Federale Politie in Asse, lopen er nog andere projecten. Niet alleen op andere sites van Defensie, maar ook op die van de Regie der Gebouwen, de NMBS en Infrabel.
Een sterk politiek engagement van de federale ministers
Jean-Luc Crucke, minister van Mobiliteit, Klimaat en Ecologische Transitie, belast met Duurzame Ontwikkeling:
“Met BiodiversiScape in de Koninklijke Militaire School vergroenen we niet zomaar een site: we bevestigen er een duidelijke politieke richting mee. De ecologische transitie is geen abstract idee, het is een gedeelde verantwoordelijkheid. De federale regering transformeert hier een verhard gebied tot een levende, duurzame plek en toont concreet wat het betekent om actie te ondernemen voor het klimaat en de biodiversiteit. Ik beloof mijn steun aan alle soortgelijke initiatieven. Dit project geeft een sterk signaal: door dit soort acties te vermenigvuldigen, zetten we een diepgaande transformatie van ons grondgebied in gang.”
Kabinet van Theo Francken, minister van Defensie, belast met Buitenlandse Handel
“Defensie beseft al decennia lang dat goed beheer van het leefmilieu ook bijdraagt aan veiligheid, operationele efficiëntie en welzijn van het personeel. Als we met gerichte ingrepen biodiversiteit kunnen versterken op onze domeinen, doen we dat niet alleen uit respect voor de natuur, maar ook omdat het onze infrastructuur veerkrachtiger maakt voor de toekomst.”
Link naar alle documenten inclusief persdossier:
