27 feb 2015 13:54

Deelname van Defensie aan sommige missies

De ministerraad gaat akkoord met het voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput om deel te nemen aan verschillende operaties van Defensie.

Het gaat om de volgende missies:

  • De operationele inzet, op basis van de NAVO-commandostructuur, van twee militairen als verbindingsofficier van de NAVO en/of personeel voor de 1 Nato Signal Battalion (1NSB) voor een periode van ongeveer drie maanden in 2015 in het hoofdkwartier van Eskişehir in Turkije, in het kader van de Active Fence-operatie van de NAVO. Deze operatie is bedoeld om de Turkse luchtverdedigingscapaciteit te versterken om de bescherming van de bevolking en het grondgebied te verzekeren.
  • De inzet van vier Belgische instructeurs in Kinshasa gedurende twee periodes van drie weken van einde februari tot einde maart 2015 om deel te nemen aan de opleiding van analisten in het belang van de Congolese inlichtingendiensten. Deze missie past in het programma voor militair partnerschap van de Belgische Defensie met de Democratische Republiek Congo.
  • De inzet van een trainingsdetachement van ongeveer 35 militairen in Bagdad voor een periode van zes maanden vanaf 1 maart 2015 om deel te nemen aan de training van de Iraakse veiligheidstroepen vanop een beveiligde locatie in het kader van de internationale coalitie tegen DAESH in Irak.
  • De operationele inzet van een militair als Transportation Expert voor een periode van ongeveer drie maanden tijdens de eerste helft van 2015 in het hoofdkwartier van de Georgische Defensie in Tbilisi in het kader van de Belgische bijdrage aan de Defence Capacity Building van de NAVO voor Georgië.